Banky majú dvojnásobné zisky, ale ani štipku empatie k ľuďom

Slovenská banková asociácia na poslednú chvíľu zrušila stretnutie za okrúhlym stolom s predstaviteľmi politických strán. Banky tým dali jasne najavo, že nemajú ochotu pomôcť ľuďom so zvýšenými hypotekárnymi splátkami.

25.08.2023 11:00
debata (18)

Stretnutie so Slovenskou bankovou asociáciou (SBA) som inicioval už niekoľkokrát. Na výhrady, že si len robíme politickú kampaň pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, som jasne od začiatku proklamoval, že mojím cieľom nie je dvojstranné stretnutie nášho hnutia Sme rodina s bankami, ale okrúhly stôl, za ktorý si spoločne s SBA sadnú predstavitelia všetkých relevantných politických strán.

Bohužiaľ, SBA, ktorá združuje na Slovensku všetky naše bankové inštitúcie, po tom, čo prisľúbila účasť na stretnutí tento týždeň, na poslednú chvíľu zmenila názor a odmietla prísť. Na avizovanom stretnutí pritom už potvrdili účasť lídri politických strán aj guvernér Národnej banky Slovenska.

Som z postoja SBA a jej členov veľmi sklamaný. O to viac, že sa im finančne neuveriteľne darí, veď tento rok dosiahnu ich zisky približne jednu miliardu eur, čo je asi dvojnásobok v porovnaní s minulým rokom. Napriek tomu sa rozhodli, že si s nami nesadnú za okrúhly stôl, aby sme spoločne predebatovali, ako pomôcť ľuďom, ktorým sa niekoľkonásobne zvyšujú ich hypotekárne splátky.

Som z postoja SBA a jej členov veľmi sklamaný. O to viac, že sa im finančne neuveriteľne darí, veď tento rok dosiahnu ich zisky približne jednu miliardu eur, čo je asi dvojnásobok v porovnaní s minulým rokom.

Štatistiky hovoria, že v tomto roku sa končí viazanosť úverov až 80 000 domácností. Znamená to pre ne nové splátkové kalendáre, ktoré budú, pochopiteľne, reflektovať zvýšené úrokové sadzby. Veľmi „priateľské“ sadzby okolo jedného percenta z minulých rokov sa budú teraz pohybovať okolo štyroch až piatich percent. Pre množstvo rodín to môže znamenať vážny finančný problém, keď nebudú schopné zvýšené hypotekárne splátky splácať a v najhoršom prípade im hrozí, že skončia na ulici.

Presne toto sme chceli s bankami riešiť – aby k takýmto situáciám nedochádzalo. Veď predsa banky vyzbierali peniaze od ľudí, disponujú peniazmi, ktoré im do správy zverili ľudia. Preto som presvedčený, že teraz, keď prichádzajú ťažšie časy, malo by byť ich povinnosťou ľuďom pomôcť. Banky, bohužiaľ, dali svojím prístupom jasne najavo, že ľuďom pomoc neposkytnú.

Naše hnutie Sme rodina pripravilo dokonca Memorandum o neodkladnej pomoci, o ktorom sme chceli s bankami rokovať. Memorandum obsahuje konkrétne návrhy, ako zmierniť finančné dosahy vysokých splátok na ľudí. Napríklad že ľudia, ktorým sa končí fixácia, by mali nasledujúcich dvanásť mesiacov právo splácať iba úroky. Alebo by mali právo na prechodnú fixáciu na jeden rok so splátkou, ktorú zvládnu splácať. Memorandum obsahuje aj návrh smerujúci k bankám, že od 1. septembra 2023 nepodniknú žiadne kroky smerujúce k vysťahovaniu dlžníka z jeho nehnuteľnosti počas jedného roka.

Návrhy sme mali pripravené, ale banky s nami odmietli rokovať. Možno to bude znieť príliš ostro, ale po tejto skúsenosti s bankami musím konštatovať, že ich pažravosť asi nepozná hranice. Bohužiaľ, v tomto kontexte mi napadá aj „staré dobré“ bankové pravidlo: „zisky sú naše, straty sú vaše“. Teraz sa však bankám môže stať, že keď neboli ochotné rokovať a dohodnúť sa, pomoc ľuďom v nejakej podobe dostanú nadiktované vládou a parlamentom. Môžu sa dočkať napríklad mimoriadneho zdanenia, ktoré pre nich bude bolestivejšie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #SBA #Slovenská banková asociácia