Aj by som vás volil, ale vy myslíte len na podnikateľov...

Vieme to z našich dlhoročných skúseností – keď sa darí zamestnávateľom, bude sa dariť aj zamestnancom. A funguje to takto:

06.09.2023 16:00
debata (136)

Hlavný motív, častokrát jediný, prečo niekto podniká, je zisk. Toto je podstata kapitalizmu – tvorba zisku. Čím vyšší zisk, tým lepšie. Lenže zisk sami nespravíte, potrebujete na to ľudí, teda zamestnancov, a čím viac zamestnancov, tým viac zisku. Je to tak a nijako inak: každý jeden zamestnávateľ chce, aby sa mu darilo čím viac, a na to potrebuje viac zamestnancov.

Takže ak zlepšíme podmienky zamestnávateľom, logicky sa im bude (v medzinárodnej konkurencii) viac dariť, čiže budú zamestnávať viac ľudí.

Teraz sa pozrime na trh práce. Čo sa stane, ak zamestnávatelia budú potrebovať (v reči ekonóma „dopytovať“) viac zamestnancov? V prvom momente stúpne ich cena, teda stúpnu mzdy. Lebo dopyt a ponuka si vždy nájdu rovnovážnu cenu a ak stúpne dopyt (po zamestnancoch) a zároveň nezvýši sa ponuka, logicky a zákonite stúpne cena, teda mzda. Bodka.

Stretávam sa často s výhradou, že zamestnávateľ kašle na zamestnancov a platí najnižšie možné mzdy. Áno, to je holá pravda, žiaden zamestnávateľ neplatí viac, ako „musí“.

Položili ste si už niekedy otázku, koľko zamestnávateľ „musí“ platiť? Zákon prikazuje platiť minimálnu mzdu (700 eur), väčšina zamestnávateľov však platí viac, keďže 95¤% zamestnancov zarába viac ako minimálnu mzdu. Prečo to zamestnávatelia robia? Kto ich k tomu núti, keď zákon požaduje platiť iba 700 eur?

Keď sa bude dať lepšie podnikať, bude sa dariť viac aj zamestnávateľom. Budú chcieť viac zamestnancov, budú im musieť lepšie platiť, a nie len tým novým, ale všetkým. Takto to má byť, takto je to správne.

Táto extrémne silná sila, silnejšia ako zákon, sa volá „trh“. Trh núti zamestnávateľov platiť viac, ako im káže zákon. Lebo ak budú platiť menej, nenájdu ľudí alebo im dokonca ľudia odídu. To je v rozpore s ich základnou motiváciou tvoriť zisk. Preto platia viac a budú platiť viac, lebo budú chcieť ďalších ľudí. Samozrejme, len ak sa bude firmám dariť.

Práve preto je dostatok pracovných miest kľúčový. V tomto momente je len na profesia.sk voľných viac ako 20-tisíc pracovných miest, v každom kraji viac ako tisíc. Každý pracujúci si môže kedykoľvek hľadať novú prácu, pokiaľ má na to dôvod, a desaťtisíce ľudí to aj denne robia. Robia to tí, ktorí so svojimi pracovnými podmienkami nie sú spokojní, a ak nájdu lepšiu ponuku, zmenia zamestnávateľa. A presne to je tá najlepšia sociálna ochrana. Jednoducho, ak zamestnávateľ neplatí dosť, zamestnanci mu odídu.

Samozrejme, neplatí to pre každého zamestnanca rovnako. Ten, kto sa nič poriadne nenaučil, ten, kto nie je ochotný tvrdo makať preto, aby sa mal lepšie, teda, aby viac zarábal, ten nenájde lepšie miesto.

Myslím, že teraz je všetko jasné: keď sa bude dať lepšie podnikať, bude sa dariť viac aj zamestnávateľom. Budú chcieť viac zamestnancov, budú im musieť lepšie platiť, a nielen tým novým, ale všetkým. Takto to má byť, takto je to správne.

A ešte je tu ten nový mercedes šéfa firmy. Že si ho dovolil kúpiť a tieto peniaze nerozdal zamestnancom? Nuž, to je odmena za riziko v podnikaní. Vám sa to nepáči? Žiaden problém, začnite podnikať aj vy. Zoberte si úver, investujte, riskujte, majte bezsenné noci a šichty od 6. do 20. a potom si kúpite mercedes aj vy. Práve preto sa snažíme nielen o zlepšenie podnikania, ale aj o odstránenie bariér pri vstupe do podnikania. Držím vám palce a toho „méďa“ Vám doprajem ako prvý.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #zamestnávatelia #podnikateľské prostredie