Kľúč od štyroch pokojných a lepších rokov

Je to jeden jediný deň. Jediný deň, keď majú karty v rukách ľudia, a nie politici. Po dlhom čase, a možno aj na dlhý čas dopredu, je to jediná možnosť ľudí prehovoriť tak, že ich politici nesmú ignorovať. V tento deň sa rozhodne o živote každého jedného človeka počas ďalších štyroch rokov - aj o životoch jeho rodiny a jeho blízkych. Je to deň, keď ľudia dávajú politikom kľúč od ich vlastnej budúcnosti.

26.09.2023 18:00
debata (12)

Tri a pol roka nemohli slovenskí občania povedať nič do spravovania krajiny, hoci sa im rúcala pred očami. Nemohli, hoci slovenská ústava hovorí jasne: štátna moc pochádza od občanov a ľudia sú v demokratickej krajine jedinými skutočnými vládcami. Ibaže tri a pol roka neboli. Nepomohli ani dve petície za referendá, ani tri pády vlády. Celý čas sa ľuďom vládni politici smiali do očí a hovorili: zvolili ste si nás, tak teraz trpte a počkajte si na ďalšie voľby. A teraz ten deň prišiel.

Napriek dlhoočakávanej možnosti aj dnes mnohí voliči premýšľajú, či im stojí za to tých pätnásť minút cesty do volebnej miestnosti, keď sa radšej môžu venovať svojim deťom, rodičom či priateľom. A pritom nič lepšie nemôžu spraviť ani pre svoje deti, ani pre svojich rodičov či priateľov, ako ísť voliť.

Voľby sú o tom, komu na najbližšie štyri roky dávame moc nad touto krajinou. Vo voľbách sa rozhodne, či bude pokračovať chudobnenie väčšiny ľudí na Slovensku, alebo či sa ich život zlepší. Rozhodne sa o tom, či bude Slovensko silným štátom, ktorý dokáže ľuďom pomôcť, alebo naďalej štátom slabým, ktorý nevie chrániť ani ľudí, ani vlastné hranice. A rozhodne sa aj o tom, či bude Slovensko naďalej rozdelenou krajinou, alebo sa konečne podarí zjednotiť národ a vrátiť sa k pokoju a súdržnosti.

Pretože ak sa vo voľbe celej krajiny odrazí iba hnev a sklamanie, potom tu bude táto emócia dominovať aj ďalšie štyri roky. A Slovensko dnes potrebuje pravý opak: pokoj, jednotu a nádej na lepší život v súdržnej spoločnosti.

Všetky marketingové poučky tvrdia, že voľby sú o emócii. A ja chápem každého jedného človeka, ktorý je dnes sklamaný či oprávnene nahnevaný. Rozumiem každému, kto chce svojou voľbou poslať odkaz, že takto si spravovanie Slovenska rozhodne nepredstavuje. A predsa mám jednu veľkú prosbu: nenechajme to len na nahnevanú emóciu. Pretože ak sa vo voľbe celej krajiny odrazí iba hnev a sklamanie, potom tu bude táto emócia dominovať aj ďalšie štyri roky. A Slovensko dnes potrebuje pravý opak: pokoj, jednotu a nádej na lepší život v súdržnej spoločnosti.

Skúsme sa aspoň na chvíľu zamyslieť nad tým, čo nám ktorá strana ponúka. Či sú to riešenia, ktoré vedia skutočne zlepšiť náš život, a či skutočne pomenúvajú naše reálne životné potreby. Celá naša vlasť dnes trpí mnohými krízami: vysokými cenami potravín a energií, obrovskými regionálnymi rozdielmi, vážnou hrozbou nelegálnej migrácie i stratou dôvery v štát, jeho inštitúcie a politikov vôbec. Sú to problémy, ktoré musí nová vláda začať riešiť hneď v prvý deň svojho mandátu. A ak nemáme ísť k volebným urnám opäť predčasne, musí to byť vláda stabilná, ktorá sa nerozpadne na vlastných hádkach, ale bude od prvej do poslednej chvíle pracovať pre ľudí.

Hlas-SD je dnes s plnou zodpovednosťou pripravený zohrať vážnu úlohu pri premene Slovenska na stabilnú, prosperujúcu a bezpečnú krajinu. Sme pripravení vytvoriť silnú, stabilnú, zodpovednú a odborne pripravenú vládu. Ponúkame silný tím pre silný štát, ponúkame pokoj a súdržnosť, ponúkame lepší život pre každého človeka. Hlas-SD vo vláde znamená pomoc všetkým, ktorí ju potrebujú, silnú ruku štátu v cenách potravín a energií i vyrovnanie regionálnych rozdielov. A zároveň záruku, že Slovensko ostane členskou krajinou Európskej únie a NATO ako nášho civilizačného, ekonomického a bezpečnostného priestoru.

No musím s plnou pokorou voči rozhodnutiu voličov povedať aj niečo iné: len silný Hlas-SD znamená silný štát. Len silný Hlas-SD je zárukou stabilnej vlády, ktorá sa nerozpadne na vzájomných sporoch. Len silný Hlas-SD je zárukou, že sa ani nebudú opakovať chyby minulosti, ani sa Slovensko nestane pokusnou dielňou ďalších neskúsených experimentátorov.

Na silný Hlas-SD potrebujeme v sobotu pomoc každého jedného človeka, ktorý si na Slovensku želá pokoj a jednotu. Ktorý si praje poriadok namiesto chaosu, ktorý chce, aby sa vláda venovala ľuďom, a nie svojim vlastným hádkam. Voľba Hlasu je z môjho pohľadu prvým krokom na ceste k lepšiemu životu a pokojnej budúcnosti v súdržnej spoločnosti.

Prajem vám všetkým v sobotu zodpovedné rozhodnutie, aby ste využili svoje právo a išli voliť. Prajem vám dobré rozhodnutie priamo vo volebnej miestnosti. Také, aby ste s ním neboli spokojní len v deň volieb, ale aj na konci volebného obdobia. Prajem vám, aby ste volili slobodne a ZA niečo, nielen PROTI niekomu či niekomu. Aby sa Slovensko dostalo na správnu cestu, aby politici opäť slúžili ľuďom a aby centrom ich pozornosti bol človek a občan Slovenskej republiky.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebná kampaň #Hlas-SD #predčasné voľby 2023 #parlamentné voľby 2023