Vylúčia socialisti Smer zo svojich radov?

Smer-SSD pred voľbami svoju zahraničnú politiku demonštroval najmä postojmi k vojne na Ukrajine. Jeho líder Robert Fico vyhlasoval, že keď budú vo vláde, Ukrajine nepošlú ani náboj. Reakcia Strany európskych socialistov (PES) na seba nedala dlho čakať...

05.10.2023 12:00
debata (28)

Predstavitelia Smeru totiž tých, ktorí boli na Slovensku či v zahraničí za pokračovanie dodávok zbraní pre brániacu sa Ukrajinu, označovali za vojnových štváčov, ktorí len eskalujú konflikt. EÚ, ktorá sa v záujme zastavenia ruskej imperiálnej rozpínavosti a obnovy územnej celistvosti Ukrajiny konsenzuálne dohodla na všestrannej podpore pre napadnutý štát, vyhlasovali za vojnovú mašinériu, ktorá poslúcha Ameriku. Opakovane tvrdili, že vojna na Ukrajine, s ktorou susedíme, sa nás netýka. Aj napriek tomu, že agresor dal jasne najavo, že si chce Ukrajinu podmaniť a posunúť hranice Ruska čo najbližšie k slovenským, čo je priame ohrozenie našich životných národnoštátnych záujmov. Spochybňovali boj nášho východného suseda za nezávislosť a územnú celistvosť rečami, že Ukrajinci nemajú umierať kvôli „pár šutrom“. Odmietli tak obsah vyhlásenia NR SR k ruskej agresii z 25. februára 2022, za ktoré poslanci Smeru hlasovali.

Bez empatie k Ukrajine

Tlak na Ukrajinu cez zastavenie zahraničnej vojenskej pomoci, aby sa vzdala nároku na vrátenie ulúpených území, prestala bojovať a otvorila tak cestu k mierovým rokovaniam, však nebol sprevádzaný žiadnym tlakom na Ruskú federáciu, aby okamžite zastavila vojenské operácie, rešpektovala zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a vrátila sa k rokovaciemu stolu. Naopak, predstavitelia Smeru opakovane ospravedlňovali ruskú inváziu a obhajovali zachovanie okupovaných ukrajinských území v ruských rukách. Nikdy verejne nekritizovali barbarský spôsob, akým Rusko vedie vojnu proti civilnému obyvateľstvu.

Výzvy Smeru, že EÚ má okamžite vyvinúť tlak na to, aby bojujúce strany ukončili boje a sadli si za rokovací stôl, nikdy neboli sprevádzané receptom, ako donútiť agresora, aby tak urobil. Predstavitelia strany zato kritizovali, „nezmyselné a škodlivé“ sankcie EÚ proti Ruskej federácii. Vyhlasovali, že by ich najradšej zrušili. Vlastne obviňovali Ukrajinu, že bránením sa ruskej agresii a úsilím o obnovu územnej celistvosti štátu je príčinou pokračovania vojny.

Suverénny postoj európskych socialistov

Krátko po vyhlásení výsledkov slovenských parlamentných volieb sa ukázalo, že tieto suverénne postoje Smeru narazili na suverénne postoje členských strán PES a jej vedenia. Portál Politico komentoval nielen povolebnú situáciu, ale aj vnímanie strany Smer-SSD v PES. Článok pripomenul rezignáciu Roberta Fica „po vražde Jána Kuciaka, ktorý odkrýval vládnu korupciu“. Smer označil za „najproblematic­kejšieho člena Skupiny socialistov a demokratov“. Konštatovalo sa v ňom, že Smer je v tejto skupine aj v PES, „hoci slovenská strana je blízka Rusku, sľubovala ukončiť podporu pre Ukrajinu a je homofóbna“. Článok uviedol, že socialisti na to reagujú a priniesol vyjadrenie predsedu PES Stefana Lӧfvena, že „PES podporuje Ukrajinu a očakáva od svojich členských strán, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny“. Pohrozil, že Smer môže byť vylúčený: „Ak táto rétorika bude pokračovať a začne sa uplatňovať vo vláde, potom sa postarám o začatie tohto procesu.“

Robert Fico napísal, že „ak daňou za to, že vyslovujeme suverénne názory, má byť naše vylúčenie z medzinárodnej strany, tak sme túto daň pripravení zaplatiť“. Tým dal najavo, že o udržanie členstva v PES nemieni bojovať.

Reakcia predsedu Smeru bola tvrdá. Lӧfven sa podľa Fica riadi filozofiou, že kto je za mier, je vojnovým štváčom, a kto je za vojnu a zabíjanie, je mierovým aktivistom. O názore predsedu PES, ktorý tlmočí stanoviská členských strán, nepriamo povedal, že je napĺňaním želania USA. Vo vyhlásení napísal, že „ak daňou za to, že vyslovujeme suverénne názory, má byť naše vylúčenie z medzinárodnej strany, tak sme túto daň pripravení zaplatiť“. Tým dal najavo, že o udržanie členstva v PES nemieni bojovať.

Strana Hlas – SD však, naopak, chce bojovať o získanie riadneho členstva v PES, keďže zatiaľ má iba štatút pridruženého člena. A získala pre to podporu SPD a ďalších strán. Čoskoro bude zasadanie predsedníctva PES, ktoré má posúdiť prijatie Hlasu do tejto európskej strany na jej najbližšom kongrese. Takže Hlas je zainteresovaný na tom, aby v programe jeho eventuálnej vlády so Smerom neboli obsiahnuté radikálne protiukrajinské vyhlásenia. Lenže okrem Smeru je tu SNS. Členovia jej klubu sa do parlamentu prekrúžkovali aj vďaka silným proruským a protiukrajinským vyjadreniam.

V skupine socialistov a demokratov, ktorá je druhá najväčšia v Európskom parlamente, sa o návrhu na vylúčenie Smeru rokovalo už v máji 2023. Predsedníčka frakcie Iratxe García Pérez to potvrdila pre portál Euractiv. To rokovanie sa uskutočnilo na podnet slovenských europoslancov, ktorí odsudzovali proruskú rétoriku Smeru a jeho avizovanú spoluprácu s krajne pravicovou Republikou. Konštatovala, že sa o tom hovorilo na zasadnutí PES a bude sa hovoriť aj na ďalších stretnutiach. PES však zrejme nechcela urobiť kroky, ktoré by vyzneli ako intervencia do volebného procesu na Slovensku. Po voľbách sa diskusia o suspendovaní strany Smer začala znova. Jej záver je zatiaľ otvorený.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Strana európskych socialistov #Hlas-SD