Pellegriniho ťažká misia

Napriek všetkým šokujúcim avízam o obsadení postov ministrov (a ministeriek) sa nám Peter Pellegrini milo prihovára a sľubuje, ako všetko bude fungovať po novom.

18.10.2023 20:00
debata (36)

Predvolebný cirkus sa skončil, mohol teda odložiť krovinorez, kroj a všetky nevyhnuté rekvizity na presvedčenie voliča o tom, že chce byť hlasom „hrdého Slovenska v zahraničí“. Obliekol si slušivý oblek a predstúpil pred voličov, aby sme citovali jeho obľúbenú vetu, „ako sa sluší a patrí“.

Človek by mu aj veril. Budúci predseda parlamentu hovorí o tom, že opozícia bude môcť obsadiť posty v parlamentných výboroch menami, ktoré sama navrhne. Zdôrazňuje, že v porovnaní s predchádzajúcim obdobím nebudú robiť žiadne prieky. Pripomeňme len, že poslancami, ktorých za Matovičovej vlády koalícia neodklepla za šéfov výborov, nebol nikto iný ako Ľuboš Blaha zo Smeru a Marian Kotleba z ĽS NS. Čiže Blaha, známy svojimi proruskými postojmi a útokmi na prezidentku, za ktoré mu súd prikázal ospravedlniť sa, mal viesť výbor pre ľudské práva, a Kotleba – právoplatne odsúdený za extrémistický trestný čin v známej kauze so šekom na sumu 1 488 eur – zasa chcel šéfovať výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Pellegrini by sa mal teda zamyslieť, kto boli tí „ukrivdení“ poslanci.

Od lídra Hlasu mali veľké očakávania voliči PS a doteraz ich zrejme má aj zahraničie. Francúzsky Le Monde hovorí o Hlase ako o strane, ktorá by mala tlmiť agendu Roberta Fica, posledného Orbánovho spojenca v tomto regióne po poľských voľbách. Ale ak bude mať Pellegrini z jednej strany Fica, ktorý sa vyhráža vojnou mimovládkam, a z druhej strany Andreja Danka s jeho esami Huliakom, Šimkovičovou a ďalšími, môže sa to ukázať ako nielen ťažké, ale aj nereálne. Najmä ak túto vládnu koalíciu volili mnohí práve s očakávaniami, ktoré sa od tých európskych značne odlišujú.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Marian Kotleba #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Ľuboš Blaha #Hlas-SD