Korupcia na najvyšších miestach existuje a treba ju stíhať

Vražda policajta Roberta Remiáša z obdobia tretej Mečiarovej vlády, kauza Gorila druhej Dzurindovej vlády a vražda novinára Kuciaka počas tretej vlády Roberta Fica. Tri najväčšie kauzy, ktoré poznačili vývoj Slovenska, tri do očí bijúce príklady zneužívania štátnej moci. Hoci tieto udalosti odstavili úradujúcich premiérov od moci, jednému sa podaril návrat. Ako to mohli občania dovoliť?

15.01.2024 12:00
debata (27)

Český historik Pavel Kosatík vo svojej knihe hodnotiacej tridsať rokov Slovenskej republiky poukázal na to, že Smer, na rozdiel od predchádzajúcich vlád, neponúkal svojim sponzorom podniky, ale štát samotný – políciu, súdy, prokuratúru, čo potvrdzuje nedávne priznanie bývalej sudkyne Jankovskej, odsúdenie špeciálneho prokurátora Kováčika, a opakované obvinenie policajného prezidenta Gašpara.

Kováčik brzdil vyšetrovanie v 61 prípadoch, ktoré mal na starosti, vrátane daňových podvodov Ladislava Bašternáka a kauzy Gorila. Tiež pomohol zločineckej skupine takáčovcov, ktorej člen napokon proti nemu vypovedal a opísal korupčnú sieť, ktorá mala zaistiť prepustenie šéfa skupiny z väzby. Na odpočúvanej chate označil Fico Kováčikov prípad za „hrozne prelomový“: „Keby Dušan tento prípad uhral, tak všetkým strašne, strašne pomôže.“

Bulharsko pripomína Slovensko nielen pri problémoch s korupciou. Okrem toho, že sú to popri Srbsku najviac prorusky orientované krajiny, ide aj o dve najchudobnejšie krajiny EÚ v prípade HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily.

O korupcii v štátnych orgánoch vypovedal však aj šéf finančnej správy, generálny riaditeľ sekcie daní a ciel, šéf ekonomickej sekcie, šéf daňových kriminalistov, šéf finančnej polície, a ďalší policajti, sudcovia, vyšetrovatelia, siskári. Úplatky brali za pomáhanie mafii, krytie zločinov, ovplyvňovanie trestných konaní či vyhýbanie sa daňovým úradom.

Niet preto divu, že počas druhej a tretej Ficovej vlády, keď bolo možné si kúpiť beztrestnosť alebo rozsudok na súdoch, nadobudli niektorí zločinci presvedčenie, že i vražda novinára môže ostať nevyšetrená a nepotrestaná. Pri vyšetrovaní skutku vo Veľkej Mači z 21. februára 2018 musel preto pomôcť nielen Europol a zahraniční investigatívni novinári, ale predovšetkým tlak protestov.

Verejnosť od nich žiadala odchod nielen premiéra a ministra vnútra, ale aj policajného prezidenta Gašpara. Vďaka podpore verejnosti sa vyšetrovatelia prestali báť vyšetrovať a vďaka rozšifrovaniu komunikácie z telefónu podnikateľa Mariana Kočnera zistili, že vražda bola len špičkou ľadovca. Vplyvní podnikatelia celé roky ovplyvňovali policajnú, prokurátorskú a sčasti súdnu moc a celkom ju paralyzovali. Vážny problém s korupciou majú okrem Slovenska viaceré nové členské štáty EÚ. V Rumunsku išiel za korupčné skutky do väzenia celý rad ministrov. V Bulharsku nešiel za mreže zatiaľ nikto, hoci tam v roku 2020 podobne ako u nás prebehli protesty požadujúce rezignáciu premiéra Borisova a generálneho prokurátora Geševa. V očiach väčšiny protestujúcich boli práve oni predstaviteľmi „zajatého štátu“ slúžiaceho oligarchii a mafii.

Premiér Borisov svojho času vyhlásil, že žiaden bulharský minister nebol odsúdený, lebo nikto vo vláde nie je skorumpovaný. Neskôr, v ozvene jeho výroku, náš bývalý minister vnútra Kaliňák vyhlásil, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje, preto ju nemožno stíhať. Dva roky na to vyšla na povrch Kočnerova on-line komunikácia odkrývajúca napojenie zločinu na najvyššie poschodia štátu.

Ani prokurátor Gešev, ktorý sa javil ako technokrat, nebol celkom nestranným strážcom zákona. Čelil obvineniu, že ovplyvňoval vyšetrovanie káuz bulharských oligarchov a vrcholných politikov a jeho odchod žiadali aj právnici a sudcovia. Minulý rok bol napokon odvolaný z funkcie vďaka nástupu reformistických strán, pokračujúcich v boji proti korupcii.

Bulharsko pripomína Slovensko nielen pri problémoch s korupciou. Okrem toho, že sú to popri Srbsku najviac prorusky orientované krajiny, ide aj o dve najchudobnejšie krajiny EÚ v prípade HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily. Tu i tam vládol trojnásobný premiér, ktorý namiesto zlepšenia pomerov v krajine používal populistickú až extrémistickú rétoriku a čelil viacerým obvineniam z krytia zločinu. Je tak zrejmé, že s týmito politikmi nemajú naše krajiny budúcnosť.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #kuciak #Basternák #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar #Monika Jankovská #Róbert Remiáš