Euro sa stalo rukojemníkom politikov

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že v Česku prepukla eurohorúčka. Všetci hovoria o spoločnej európskej mene. To však ešte neznamená, že by k nej krajina mala vykročiť. Ekonomike sa darí najhoršie v celej EÚ a euro podľa decembrového prieskumu vyše šesťdesiat percent občanov odmieta.

12.02.2024 12:00
debata

Neobmäkčuje ich ani vidina výhodnejších úverov pre podnikateľov, ani prilákanie zahraničných investorov, ani jednoduchšie obhospodarovanie štátneho dlhu, ani menší chaos v peňaženkách, v ktorých sa teraz miešajú rôzne typy mincí. V súlade s trendom posilňovania národného sebectva naprieč Európou má navrch strašenie stratou suverenity.

Aj medzi politickými stranami prevažujú odporcovia eura. Patrí k nim opozičný tandem ANO a SPD, ale aj ODS. Tím premiéra Petra Fialu pri spisovaní vládneho programu odolal tlaku menších partnerov, aby k vytýčeným úlohám patrilo presadenie spoločnej meny. Kompromisom je vôľa približovať sa eurozóne a plniť maastrichtské kritériá.

V skutočnosti dnes nie je euro ničím iným ako rukojemníkom koaličných sporov. Pätica stredopravicových strán bola doposiaľ nezvyčajne stmelená. Lenže voľby sú za dverami a vláda trhá rekordy v neobľúbenosti. Najmä menšie strany, ktoré hrajú o prežitie, zachvátila panika.

Najbystrejšie zareagovala strana Starostové a nezávislí (STAN). Ich predseda Vít Rakušan najprv natočil video, kde sľubuje, že bude v presadzovaní záujmov svojich voličov tvrdší, a následne začal turné, v rámci ktorého debatuje s občanmi v miestach, kde sa žije najhoršie a kde sa najviac darí opozícii.

Koaličné strany, ktoré sa donedávna pýšili zohranosťou aj priateľstvom špičiek, si uvedomili, že košeľa je bližšia ako kabát a že musia uspokojiť predovšetkým svoje voličské jadrá. V bitke všetkých proti všetkým sa pritom hodí akákoľvek zbraň.

STAN sa však rozhodli odlíšiť od konkurencie aj tematicky. Ich minister pre európske záležitosti Martin Dvořák už v novembri začal spomínať význam eura. V novoročnom prejave sa zaň nie dôrazne prihovoril aj prezident Petr Pavel. No a nedávno sa Dvořák rozhodol, že keď vláda nie je ochotná vymenovať národného koordinátora pre euro, ustanoví aspoň on sám svojho rezortného splnomocnenca.

Po pár dňoch však musel zaradiť spiatočku. TOP 09 požiadala o koaličné dohadovacie a zmierovacie konanie, v tomto volebnom období vôbec prvé. Zatiaľ čo o rozpočtové škrty či nepopulárne reformy sa strany hádať nechceli a dôležitosť nepripisujú napríklad ani kauzám ministra spravodlivosti Pavla Blažka (ODS), tak piesok do koaličného mechanizmu vniesol jeden tuctový splnomocnenec, ktorých sú na ministerstvách mra­ky.

Vysvetlenie je jednoduché. TOP 09 a KDU-ČSL, dve inokedy výrazne proeurópske strany, kandidujú do Európskeho parlamentu v koalícii Spolu po boku ODS. Tá je zdržanlivá k užšej integrácii i k euru. Jej spojencom nezostalo nič iné, len lojálne zraziť podpätky. To využili Rakušanovi Starostové a pokúsili sa zlanáriť ich priaznivcov. Odpoveďou im boli vety o rozbíjaní vlády, ale aj ono zmierovacie konanie, v rámci ktorého si minister Dvořák vypočul, že ak STAN chcú vo vláde zostať, musia sa sna o splnomocnencovi pre euro vzdať.

Českú politiku čakajú drsné mesiace. Preferenciám s obrovským náskokom dominuje Babišovo ANO. Naopak, ľudovci, na čele ktorých má nahnuté Marian Jurečka, by sa teraz do Snemovne nedostali a TOP 09, ktorej nepomáhajú hádky s otcom zakladateľom Miroslavom Kalouskom, lavíruje na hrane. Koaličné strany, ktoré sa donedávna pýšili zohranosťou aj priateľstvom špičiek, si uvedomili, že košeľa je bližšia ako kabát a že musia uspokojiť predovšetkým svoje voličské jadrá. V bitke všetkých proti všetkým sa pritom hodí akákoľvek zbraň.

Stalo sa ňou aj euro. Česko sa mu napriek tomu nepriblížilo ani o piaď. A vzhľadom na to, že budúcu vládu najskôr zostaví hnutie ANO, nebude mať na ružiach ustlané ani do budúcnosti. Už preto, že Andrej Babiš je učenlivým žiakom lídrov typu Viktora Orbána.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #euro #eurozóna #česká politika