Majetok mužov končí v rukách žien

Majetok žien podľa údajov Boston Consulting Group porastie v nasledujúcom období celosvetovo až o päť miliárd eur ročne, pričom najväčší nárast sa očakáva v Európe. Majetok žien v európskych krajinách by sa mal do roku 2030 zvyšovať ročne o viac ako osem percent v porovnaní s necelými troma percentami u mužov. Tvrdí to štúdia McKinsey. Európske investorky by tak mali do roku 2030 ovládať až 45 % globálnych aktív.

20.03.2024 12:00
debata (2)

Z výsledkov vyplýva, že hoci v predchádzajúcich generáciách muži ako zakladatelia týchto podnikov naakumulovali výrazne viac majetku, v nasledujúcich rokoch by sa mohlo presunúť 48 % až 65 % do rúk žien. Tie teda budú väčšinovými správcami týchto financií a firiem.

Nie je to len o dedení. Zaujímavú štúdiu minulé leto publikovala Ekonomická univerzita vo Warwicku, ktorá skúmala vzorku 2 800 investorov. Po troch rokoch zistila, že návratnosť investícií bola u žien takmer o dve percentá vyššia ako u mužov. Ženy boli v skúmanom trojročnom období viac trpezlivé a akcie držali dlhšie, čo najvýraznejšie ovplyvnilo ich výsledky. Muži, naopak, viac a častejšie obchodovali a investovali do rizikovejších obchodov, ktoré im krátkodobo priniesli viac, ale z dlhodobého hľadiska mali väčšie straty.

Prínos žien, nielen vo svete investovania, je čoraz viac viditeľný. Rast čistých príjmov spoločností so ženami v správnej rade dosahuje priemerne 14 % v porovnaní s 10-percentným rastom v prípade tých firiem, ktoré nemajú zastúpenie žien.

Ako je to napríklad v susednej Českej republike? České ženy, rovnako ako slovenské, investujú oveľa menej ako muži a výrazne menej si tiež veria. Až 47 % žien nikdy neinvestovalo, u mužov je to len 26 %. A zatiaľ čo 8 % mužov sa cíti byť skúsenými investormi, to isté o sebe tvrdí iba 1 % opýtaných žien. Podľa prieskumu Asociácie pre kapitálový trh ČR ženy tiež pociťujú bariéry v investovaní omnoho silnejšie ako muži. Hoci sú najčastejšie dôvody pre obe pohlavia podobné, ženy sa s nimi stotožňujú výrazne silnejšie. Svoju úlohu môžu zohrať nižšie disponibilné prostriedky v prípade žien, ale najmä výrazne menšia ochota riskovať.

Vďaka svojej opatrnosti sú ženy o niečo menej impulzívne, menej reagujú na výkyvy na trhu a vďaka tomu sa menej uchyľujú k panickým výpredajom pod vplyvom aktuálneho diania, čo ich paradoxne robí dokonca lepšími dlhodobými investorkami. Ženy rovnako ako muži investujú prevažne do podielových fondov, obe pohlavia potom doplnkovo investujú tiež do štruktúrovaných dlhových cenných papierov a dlhopisov.

Podľa očakávaní majú ženy oproti mužom rezervovanejší postoj aj ku kryptomenám – predovšetkým preto, že im nerozumejú, čo priznáva 32 % žien a len 18 % mužov. Muži sa o kryptomeny viac zaujímajú a tiež do nich investujú častejšie ako ženy – v minulosti si už túto investíciu vyskúšalo len 7 % opýtaných žien oproti 18 % mužov. Je paradoxné, že sú to práve ženy, ktoré držia viac peňazí na bežnom účte – čo, samozrejme, môže súvisieť s tým, že sa starajú o bežné výdavky celej domácnosti – ako muži, ktorí rozhodujú o investíciách.

Prínos žien, nielen vo svete investovania, je čoraz viac viditeľný. Rast čistých príjmov spoločností so ženami v správnej rade dosahuje priemerne 14 % v porovnaní s 10-percentným rastom v prípade tých firiem, ktoré nemajú zastúpenie žien. V tradične mužských odvetviach by sa zvýšením zapojenia žien do pracovného procesu vo viacerých krajinách zvýšila produktivita od 3 % až do 25 %. Diverzita v pracovnom tíme prináša firmám vyšší zisk. Spoločnosti s vysokým zastúpením žien vo firme majú o 15 % väčšiu pravdepodobnosť finančnej návratnosti oproti priemeru v danom sektore. (Diversity Matters, McKinsey&Company, 2015) Výnosy spoločností sa vďaka rodovej rozmanitosti v tíme dokážu zvýšiť takmer o 41 %. Vyššia produktivita je pripisovaná rôznym pohľadom, perspektívam a zručnostiam mužov a žien.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #majetok žien