Zelené energie: Zobuďme sa do zajtrajška

Keď v januári 2019 prijal Maroš Šefčovič ponuku strany Smer-SD kandidovať na funkciu prezidenta SR, hneď od začiatku mal dva hendikepy. Sedel na stoličke vládnucej strany, ktorej popularita po tragickej udalosti spred roka bola riadne otrasená. Druhou stoličkou bola jeho funkcia v Bruseli.

05.04.2024 12:00
debata (1)

Brusel bol údajne vinný za polovicu všetkého zlého, čo sa u nás dialo, a Šefčovič bol jeho reprezentantom. Dokonca bol podpredsedom Európskej komisie (EK)! Za takýchto okolností, napriek svojím nesporným prednostiam, nemohol v súťaži o prezidentský úrad uspieť.

„Spiatočnícky“ neúspešný kandidát?

Maroš Šefčovič mal na starosti energetickú úniu, no mal úzke vzťahy s komisárom pre energie a klimatickú zmenu M. A. Canetem. Zelená dohoda ešte oficiálne nebola na svete (Európsky parlament ju odhlasoval až o rok neskôr), ale obaja boli advokátmi zelených energií. Šefčovič presadzoval aj lokálnu energetiku (vtedy pod hovorovým názvom prosumer, zloženého z dvoch slov: production a consumer, t. j. produkcia a spotreba energií na mieste). Dotknutý biznis, ktorý mohol prísť o časť zisku, sa, samozrejme, bránil a dodajme, že úspešne.

Atmosféra bola proti zelenej energii, resp. energii z obnoviteľných zdrojov (OZE) nepriateľská: v zložke ceny elektrickej energie pod skratkou TSS musel na ňu prispievať každý z nás. Z produkcie energie z OZE, naopak, profitovala úzka podnikateľská skupina údajne previazaná na vládnucu stranu. Ako mohol kandidát na prezidenta za takýchto okolností presadzovať OZE?

Neprešlo ani jedno volebné obdobie prezidenta, a o produkciu energie z OZE (dotovanú zo štátnych a z európskych zdrojov) začal súťažiť každý, kto mal a má na to aké-také predpoklady.

V TSS bola zahrnutá aj podpora produkcie hnedého uhlia v Hornonitrianskych baniach Prievidza (HBP), ktoré spaľovali Elektrárne Nováky (ENO). Dotácie pre HBP predstavovali ročne značný výdavok, v roku 2018 viac ako sto miliónov eur. Isté je, že okrem údajných dobrých väzieb na vládnu moc v tom čase HBP a ENO boli najdôležitejším zamestnávateľom na hornej Nitre.

Keď predseda vlády Robert Fico na Deň baníkov v roku 2016 sfáral do bane Nováky, ubezpečoval, že je vo všeobecnom hospodárskom záujme pokračovať v ťažbe až do roku 2030 a že horná Nitra nemá inú alternatívu ako baníctvo. Aktivisti z Greenpeace nielenže oponovali, no tvrdili, že práve uhoľná energia spôsobuje stovky predčasných úmrtí. Pripomeňme, že o dva roky neskôr 12 aktivistov Greenpeace vyliezlo na ťažobnú vežu HBP v snahe vyvesiť na ňu transparent s nápisom „Skončite dobu uhoľnú“. Zmobilizovalo to nielen banícku záchranársku službu, ale aj políciu a Okresný súd v Prievidzi promptne rozhodol uvaliť na nich vyšetrovaciu väzbu. Nad verdiktom krútil hlavou už nový predseda vlády P. Pellegrini, ale až po zásahu generálneho prokurátora J. Čižnára mohli aktivisti vyjsť z väzenia na slobodu.

Medzitým sa transformácia hornej Nitry – v EK ju mal na starosti Šefčovič – ktorá je zložitým a sociálne náročným procesom, naštartovala a z európskeho Fondu na spravodlivú transformáciu sa má použiť 225 miliónov eur na jej uľahčenie.

Straší nás minulosť

V júni 2020 Európsky parlament schválil pravidlá tzv. zelenej taxonómie. Výsledkom kontroverzných vyjednávaní bolo zaradenie plynu a jadrovej energetiky medzi udržateľné zdroje energie. Za určitých podmienok.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a po prijatí sankcií ruský plyn v EÚ postupne nahradil skvapalnený plyn (LNG) dovážaný prednostne z USA. Jeho ťažba a dovoz do EÚ sú neekologické, nehovoriac o cene. Pravda, najväčšie plynárenské a naftárske spoločnosti ako Shell, BP, Chevron, ExxonMobil a TotalEnergies od začiatku ruskej agresie zarobili 281 mld. USD. Akoby im minister životného prostredia Tomáš Taraba išiel v ústrety: odsúhlasil postavenie terminálu na LNG v Bratislave. Ako povedal, bez ohľadu na to, kto si o tom čo myslí.

Analýza Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy uvádza nárast spotreby elektrickej energie do roku 2040 o 40 až 83 % a podľa nej nie je možné ho pokryť elektrinou vyrábanou z fotovoltických panelov alebo z vetra.

Na porovnanie: vraj som kritizovala vstup SR do eurozóny. Nie, ale to, ako povrchne vtedajšia vláda spolu s NBS dôsledky nášho pristúpenia k euru posudzovali. Britský minister financií Gordon Brown potreboval 1 000-stranovú analýzu, aby na jej základe navrhol odklad rozhodnutia o vstupe Británie do eurozóny. Nám na súhlas postačil 17-stránkový materiál vlády SR a NBS nazvaný Stratégia prijatia eura v SR.

Po rokovaní vlády 28. 2. 2024 sa predseda vlády vyjadril, že podporuje výstavbu nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach s výkonom viac ako 1 000 megawat­tov (MW).

Analýza Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy uvádza nárast spotreby elektrickej energie do roku 2040 o 40 až 83 % a podľa nej nie je možné ho pokryť elektrinou vyrábanou z fotovoltických panelov alebo z vetra. Najvýhodnejší, tvrdí premiér, by bol veľký jadrový blok, a nie malé modulárne reaktory. O tom, že SR nespĺňa podmienku doplnkového aktu EÚ o úložiskách jadrového odpadu do roku 2050, že SR zaostáva v produkcii energií z OZE (v roku 2022 iba 23 %), že chýbajú zdroje na financovanie i malých investícií, a nie veľkej jadrovej elektrárne a pod., sa premiér nezmienil. Otázkou je, či sa o tom zmieňuje citovaná analýza.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #Maroš Šefčovič #obnoviteľné zdroje energie