Zo Slovenska do Litvy iba za 100 minút

Litva, rovnako ako Slovensko, oslavuje dvojité výročie. Pred 20 rokmi naše krajiny vstúpili do NATO a EÚ, čím začali písať novú stránku vo svojej histórii a ponúkli občanom nové príležitosti.

30.04.2024 14:30
Lina Rukšteliené, litovská veľvyslankyňa  vo...
Lina Rukšteliené, litovská veľvyslankyňa vo Viedni s pôsobnosťou pre SR
debata (8)

Litva bola a zostáva jednou z najviac proeurópskych krajín. V súčasnosti podporuje členstvo v EÚ viac ako 94 % obyvateľstva. Pred 20 rokmi to bolo okolo 90 %. Zmena je minimálna. A je na to skutočný dôvod. Pred 20 rokmi bol HDP našej krajiny 40 % priemeru EÚ. Dnes je to 91 %. Pokiaľ ide o kúpnu silu, už sme prekonali niektoré staré členské štáty EÚ. Sme úspešní a chceme sa podeliť o skúsenosti s krajinami, ktoré sa usilujú o členstvo. EÚ je životaschopná a dôležitá únia, ktorá má všetky šance na rozšírenie a silnie.

Veľmi dobrým príkladom životaschopnosti EÚ je jednotná a rýchla reakcia na brutálnu ruskú agresiu proti Ukrajine. Finančná, humanitárna a vojenská podpora umožňuje Ukrajine postaviť sa agresorovi, ale musíme pochopiť, že musíme Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. V opačnom prípade by následky, a to aj pre členské krajiny únie, mohli byť veľmi bolestivé. Litva je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny a poskytla pomoc vo výške 1,4 % nášho HDP. Aktívne sa podieľame aj na obnove Ukrajiny. Práve sme otvorili zrekonštruovanú materskú školu v Irpine, renovujeme školu v Borodianke.

V Litve podporuje členstvo v EÚ viac ako 94 % obyvateľstva. Pred 20 rokmi to bolo okolo 90 %. Zmena je minimálna. A je na to skutočný dôvod. Pred 20 rokmi bol HDP našej krajiny 40 % priemeru EÚ. Dnes je to 91 %.

Naša história nám veľmi jasne hovorí, aké môžu byť dôsledky okupácie. Okupácia Litvy, ktorá sa začala v roku 1940, nás stála neznesiteľné utrpenie, smrť tisícov našich občanov a státisíce deportácií na Sibír. Koniec druhej svetovej vojny, na rozdiel od mnohých európskych krajín, nám nepriniesol mier, ale novú okupáciu a nové utrpenie. Viac ako 20 000 mladých mužov a žien bolo nútených opustiť svoje domovy a začať partizánsku vojnu proti útočníkom. Ich boj trval viac ako 10 rokov a demonštroval odhodlanie ľudí odolávať okupácii. Represie, prenasledovanie, násilie – Litovčania, ako aj Lotyši a Estónci trpeli sovietskym režimom celých 50 rokov okupácie. Preto sa dnes ako členovia EÚ a NATO tešíme slobode a vážime si ju.

Dnes sme popredným výrobcom laserov, pričom fintech a biotechnologické podniky majú rastúci podiel na HDP. A čo ma teší najviac, je to, že napriek všetkým ťažkostiam, geopolitickým výzvam, podľa nedávneho medzinárodného prieskumu, sú litovskí mladí ľudia najšťastnejší na svete. Pozeráme sa do budúcnosti realisticky a plní optimizmu.

Optimizmus, rovnako ako pocit bezpečia, je to, čo nám členstvo v NATO dáva. 86 % našich občanov podporuje členstvo v aliancii. Naši partneri v NATO, medzi ktorých patrí aj Slovensko, nám pomáhajú cítiť sa bezpečnejšie a čeliť výzvam a hrozbám s väčšou odvahou. Posilňujeme našu bezpečnosť, v súčasnosti investujeme do obrany viac ako 2,5 % HDP a plánujeme zvýšiť toto percento. Posilňujeme odolnosť našej spoločnosti proti propagande a dezinformáciám. Nevidíme inú možnosť, ako urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli Ukrajine vyhrať vojnu a zabezpečiť jej budúcnosť.

Vedeli ste, že z Bratislavy trvá cesta do Kaunasu, druhého najväčšieho mesta a bývalého hlavného mesta Litvy, len 100 minút? Odporúčam vám, aby ste využili túto príležitosť a odleteli do Litvy. Môžeme ponúknuť storočia liečebnej kúpeľnej turistiky v Druskininkai alebo Birštonas, čistý vzduch borovicových lesov, množstvo jazier, vyhliadkové chodníky v najkrajších kútoch Litvy a osviežujúce Baltské more. Čisté pláže si môžete vychutnať v pokojnom letovisku Neringa alebo v zábavnom meste Palanga. Kontakty medzi našimi občanmi sú najdôležitejšie pre budúcnosť našich krajín a posilňujú aliancie.

Spolu sme silnejší, výročia nám dávajú príležitosť zamyslieť sa a prehodnotiť našu minulosť, úspechy, získané poznatky a stanoviť plán do budúcnosti.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Litva