Nový silný súper v ringu

Keď sa Gordon Bajnai stal v roku 2009 premiérom Maďarska, svoju politickú víziu vyjadril slovami športovca: „Som brankár, neviem kľučkovať, nezmením sa na útočníka. Budem iba brániť.“

11.11.2012 22:00
Gordon Bajnai Foto:
Bývalý maďarský premiér Gordon Bajnai
debata (1)

Nedávno, na zhromaždení občianskeho združenia Milla (Milión Maďarov za slobodu tlače), ohlásil návrat do politiky a vyzval niektoré mimovládne organizácie na spoluprácu. Tak vzniklo hnutie Spolu 2014 s cieľom vyhrať parlamentné voľby v roku 2014. Bajnai verejne sníva o novom začiatku. Ponúka zmenu politickej paradigmy. Volá po širokej koalícii občanov bez straníckych štruktúr. Jeho úsilím je zjednotiť Maďarov žijúcich v rámci súčasných hraníc.

Smelosť, zdá sa, čerpá zo svojej minulosti. Keď vo funkcii premiéra vystriedal Gyurcsánya, vytvoril si imidž rozvážneho politika. Skromné vystupovanie, kompetentné riešenie vážnych ekonomických otázok. Typický „troubleshooter“. Ako záchranca Maďarska pred hospodárskym kolapsom zohral úlohu brankára zázračným spôsobom.

V prípade volebného úspechu Bajnaia čaká „balík“ úloh. Spomeňme najdôležitejšie: Vrátiť straty sporiteľom do súkromného dôchodkového piliera. Ratovať pokles kúpyschopnosti obyvateľstva. Upraviť úrokové sadzby hypotekárnych pôžičiek. Zastaviť nárast odkázaných na minimálnu mzdu. Znížiť počet nezamestnaných. Zmierniť odchod mladej inteligencie do zahraničia. Reformovať zdravotníctvo. Znížiť zadlžovanie štátu. Obnoviť dôveru zahraničných investorov. Zamedziť oligarchom prenajímať maďarskú pôdu. Obnoviť činnosť zakázaných kultúrnych inštitúcií. Navrátiť základné funkcie právneho štátu. Zaručiť slobodu pre nestranícke masmediálne spoločnosti. Zachovať štatút republiky pre Maďarsko.

Orbán pochopil, že do politického ringu sa vracia zdatný súper. Fidesz zacítil ohrozenie a spustil negatívnu antikampaň. Do nového volebného zákona vláda zakomponovala zákaz účasti politických hnutí vo voľbách. Diskreditácia Bajnaia sa bude stupňovať. Fórum občianskeho zomknutia (CÖF), považuje socialistov za tých, čo „…zapríčinili hospodársky úpadok vlasti a teraz sa vracajú do života politiky“. Ich propaganda doteraz hlásala, že štát zničil Gyurcsány. Rétorika, po vstupe Bajnaia do ringu, sa náhle zmenila: „Pozor, Gyurcsány žije v Bajnaiovom tele !“ Naši južní susedia veria v reinkarnáciu.

Fidesz začal otvorene presviedčať občanov, že „Bajnai nevyviedol Maďarsko z krízy, on ho v podstate zničil.“ Zámer zameniť Bajnaia za Gyurcsánya môže na voličov zapôsobiť deštruktívne. Ak sa k tomu pridá zverejnenie sympatií Georga Sorosa (sponzora viacerých ľavicovo-liberálne orientovaných mimovládnych organizácii v Maďarsku) s hnutím Spolu 2014, potom účinnosť kampane fideszákov môže byť veľmi účinná.

Napriek narastajúcej opozícii si Bajnai verí. Analytici sú skeptickí a tvrdia, že Bajnai môže zvíťaziť iba hlasmi voličov, ktorí v minulosti hlasovali za Fidesz. Ak ich však chce získať, musí voliť kompromisy, ktoré si ako demokrat nemôže dovoliť. Ak bude voči Fideszu ustupovať, stratí ľavicu. Čerstvé odhady agentúry Medián hovoria, že sympatizanti Spolu 2014 už prevyšujú voličov Maďarskej socialistickej strany. Na politickej scéne je tento údaj prekvapením. Odkiaľ sa títo sympatizanti vzali? Sú to bývali voliči Fideszu, čo už vytriezveli? Otázkou je, či odídenci z Fideszu sa zmieria s osobnosťami, ktoré Spolu 2014 podporujú.

Bajnai nie je členom strany. Sympatizuje však s liberálnou ľavicou. Či nestraník so svojím občianskym hnutím dokáže poraziť silne etablovaný Fidesz, je otázne. Možno je namieste výstraha: „Pozor na politických spasiteľov!“

V Maďarsku sa však občas udejú aj zázraky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba