Pozemkami proti chudobe vyvolených

Pri odpočte činnosti vlády premiér Fico zabudol aj na jeden drobný, ale významný úspech. Na pár štvorcových metrov ornej pôdy, ktorú sa mávnutím čarovného prútika podarilo premeniť na lukratívne stavebné pozemky.

19.03.2010 08:40
debata

Čistou zhodou okolností pozemky patria osobám blízkym súčasnej vládnej koalícii. V prvom prípade synovi poslankyne za Smer, v druhom prípade prednostovi krajského pozemkového úradu.

Mechanizmus je v oboch prípadoch podobný. V prvom prípade ide o pôdu, ktorú využívali štátne lesy, ale odrazu sa rozhodli, že ju už nebudú potrebovať. Pozemkový fond ju priklepol synovi poslankyne, obec Oravská Lesná medzitým zmenila územný plán a prekvalifikovala ju na stavebný pozemok, čím pravdaže narástla jeho trhová hodnota.

A spolu s ňou aj hodnota rodinného imania. Navyše ide o riadnu parcelu, z ktorej majiteľ zastaval len časť – a zostalo mu asi 60 árov, ktoré môže predať, alebo na nich postaviť hoci aj penzión či hotel. Tomu sa hovorí investícia s dobrým zúročením.

V druhom prípade mal o pozemok na Záhorí záujem samotný šéf Krajského pozemkového úradu v Bratislave. Úrad teda vydal súhlasné stanoviská, ktoré odobrilo aj ministerstvo pôdohospodárstva – a ktoré obec podporili v zámere zmeniť parcelu na stavebný pozemok. Spôsob, akým šéf úradu pomohol sám sebe, pripomína „rodinné“ rozhodovanie o pezinskej skládke.

Ide o zjavný konflikt záujmov. A najmä – zatiaľ čo bežní záujemcovia o pôdu z pozemkového fondu musia na vybavenie svojich žiadostí čakať (neraz aj márne), ukazuje sa, že ak je niekto v blízkosti správnej strany, dostane sa k stavebným pozemkom rýchlo a lacno. Spôsobom, o akom môžu iní smrteľníci a nestraníci snívať.

Samozrejme, obidve kauzy sa svojimi rozmermi nemôžu porovnávať s aférami, ktoré Slovenský pozemkový fond vyvolal prevodom majetkov pod Tatrami. Ide o menšie, zato však veľavravné príklady, ako možno zneužiť svoju príslušnosť k politickej elite, ktorá vládne.

Neprekvapuje, že je takáto prax v príkrom rozpore so sľubom vlády vrátiť občanom „dôveru v spravodlivosť a rovnosť pred zákonom“. Iba ak by sa dala chápať ako svojské plnenie sľubu bojovať proti chudobe – aspoň niektorých vyvolených.

debata chyba