Mnohonárodná stopa Slovákov a Čechov v Chorvátsku

Stopy Slovákov v Chorvátsku sú všade. A nielen v prímorských oblastiach a nielen v súčasnosti. O to krajší pocit našinca napĺňa, keď slová chvály počúva v čarovnom vnútrozemskom chorvátskom mestečku Daruvar s odkazom na 80. výročie založenia I. československej brigády Jana Žižku z Trocnova.

07.12.2023 12:00
debata

Vedení láskou k svojej domovine, ale aj myšlienkou slovanskej spolupatričnosti, vyjadrenou prostredníctvom spoločného boja proti fašizmu bojovali Slováci a Česi v Druhej svetovej vojne po boku Chorvátov v partizánskych jednotkách v Slavónii. Od roku 1941 vstupovali postupne naši slovenskí a českí predkovia do partizánskych jednotiek v oblasti chorvátskej Slavónie – medzi riekami Drávou a Sávou – na území miest Daruvar, Slavónska Požega, Kutina, Grubišno Polje, Našice, Novska, Pakrac, Nova Gradiška, Djakovo, Virovotica a Bjelovar.

Československá brigáda – najväčšia menšinová jednotka v Európe, mala výrazný mobilizačný význam pre národnooslobod­zovací boj na území dnešného Chorvátska. Vznikla v októbri 1943 pri dedinke Bučje neďaleko Pakraca a skladala sa z troch práporov Čechov, Slovákov, Chorvátov, Srbov, ako aj príslušníkov iných národov. Vybrali si ťažkú cestu boja, ale zároveň tú najčestnejšiu.

Je nespochybniteľné, že existencia I. československej brigády, ktorej 80. výročie založenia sme si v Daruvare s pietou pripomenuli, zohrala významnú úlohu v živote slovenskej a českej menšiny v dnešnom Chorvátsku. Nestojí to za malú odbočku a zastavenie počas našich každoročných ciest k Jadranskému pobrežiu? Určite áno!

Už rok po svojom založení mala brigáda vyše tisíc členov. V tom čase dosahovala najväčšie bojové úspechy. Bojovali nielen so zbraňou. Bojovali vyššou silou, ktorá pomáhala, liečila, dodávala prepotrebnú energiu, pre Slovanov takú typickú – piesňou, básňou, odborným slovom. Vydávali noviny vreckového formátu, bojovali s informáciami, ktorými pomáhali, šírili osvetu, zdieľali nevyhnutné informácie tými najsofistikova­nejšími formami.

Áno, aj takí boli naši slovanskí predkovia na území, ktoré aj dnes patrí Slovákmi a Čechmi k najosídlenejším v dnešnom Chorvátsku. Už počas vojny sa jednotke dostalo zaslúženého uznania. Šírili kultúru medzi národmi a od svojho založenia do apríla 1945 prispievali Slováci po boku Čechov k postupnému oslobodzovaniu nielen bývalého Kráľovstva Juhoslávie. Aj vďaka nim Chorváti získali späť okupované územia.

Dnes je nespochybniteľné, že existencia I. československej brigády a jej multinacionálny duch, ktorej 80. výročie založenia sme si v Daruvare s českými a chorvátskymi priateľmi s pietou pripomenuli, zohrala významnú úlohu v živote slovenskej a českej menšiny v dnešnom Chorvátsku. Nestojí to za malú odbočku a zastavenie počas našich každoročných ciest k Jadranskému pobrežiu? Určite áno!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #partizáni #druhá svetová vojna