Súboje titanov

Väčšina spoluobčanov sa nateraz dostáva do rozpakov, keď má zhodnotiť, či je väčším prínosom pre slovenské školstvo minister Dušan Čaplovič, alebo banskobystrický župan Marian Kotleba.

07.03.2014 22:00
debata

Obaja mu venujú sústredenú pozornosť, minister v tom má však určitú výhodu, lebo sa naň sústreďuje dlhšie. Preto dokáže školstvu kedykoľvek odňať viac finančných prostriedkov ako v tomto smere nesmierne agilný a talentovaný žu­pan.

Pre Kotlebu tak minister stále predstavuje iba výzvu a nedosiahnuteľný vzor. Župan je síce takpovediac technickej proveniencie, ale napriek tomu je silne humanisticky orientovaný. Veď vo voľnom i pracovnom čase sa zaoberá predovšetkým problematikou druhej svetovej vojny, z ktorej čerpá inšpiráciu i duchovné osvieženie.

Preto ani obete, ktoré slovenský národ priniesol v Povstaní, nie je schopný uznať ako nejaké obete, ale ich (aj s povraždenými ženami a bábätkami), aspoň podľa niektorých vyjadrení, pravdepodobne považuje iba za akúsi nepodstatnú fúru mŕtvych boľševikov. Vyslovil sa vraj, že by už na oslavy SNP šiel. Nik ho však nepozval, lebo tieto oslavy tam berú vážne.

Niekoľko občanov sa ešte stále zaujíma o prezidentské voľby napriek tomu, že budú až o týždeň. Aj keď sa už vzdali pokusov nájsť rozdiely medzi kandidátmi, nevedia, koho voliť. Veď len tento týždeň sa štyria z trinástich spojili proti Robertovi Ficovi, hoci jeden s ním dojímavo iba toť zachránil všetky manželstvá pred homosexuálnymi partnermi.

Situácia na volebných poliach je teda nová, prekvapujúca a neurčitá. Zásadnou otázkou ostáva, ako sa vo voľbách zachovajú samotní kandidáti, lebo svojím hlasovaním (pri predpokladanom počte voličov, ktorých bude sotva viac ako kandidátov) pravdepodobne ovplyvnia výsledky volieb najviac. Preto je aj spomenuté spojenectvo mimoriadne dôležitým indikátorom.

Navyše dohodnutí kandidáti Andrej Kiska, Milan Kňažko, Radoslav Procházka a Pavol Hrušovský predstavujú mimoriadne charizmatické osobnosti. Každý z nich by mohol byť hlavou štátu kedykoľvek, ba vzácna zhoda v početných názoroch prezrádza, že by mohli byť jedným prezidentom aj všetci spolu. Tým sa volebná zóna úplne vyčistila, lebo kandidát Robert Fico je vznikom tohto zoskupenia vyradený automaticky.

Ak uvážime, že Helena Mezenská viac kandiduje v inej galaxii ako na Slovensku, potom možno zvyšných brať iba tak vážne ako osem smrteľných hriechov. Tých je síce vraj len sedem, no keď už sa poriadne volí, tak vraj jeden hriech hore-dole až tak nezaváži.

Ono z tých štyroch kandidátov, ktorí nám zostali, by vraj traja podporili štvrtého, ale až v druhom kole. Čiže rozhodujúce bude prvé kolo, lebo až to definitívne rozhodne, kto bude týmto štvrtým. Tým sa vlastne štvrtý stane prvým v poradí.

Zatiaľ je z novín jasná iba jedna konštelácia: ak prvý zvolí druhého a tretí druhého, potom bude štvrtý s prvým a tretím len labu lízať. Najmä ak bude, ako to niekedy býva, voliť naozaj zodpovedne, teda sám seba. Nie je teda nič ľahšie, ako voliť o týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #prezidentskí kandidáti #Dušan Čaplovič #prezidentské voľby 2014 #Marian Kotleba