Večný strom života

Mnoho spoluobčanov znepokojuje, že zo Štúrovej ulice v Bratislave mizne zeleň, na ktorú si už zvykli. Podľa názoru niektorých ide o premyslený a cielený akt, teda o ľudský zásah proti prírode, ktorý ako v amazonských dažďových pralesoch pripravuje mesto i zemeguľu o ich prirodzené pľúca.

11.10.2015 15:00
debata (2)

Naposledy vraj z ulice zmizol aj storočný dub, ktorý by nás bez týchto neprimeraných a nepremyslených zásahov už o deväťdesiatosem rokov istotne udivoval a tešil svojou košatou majestátnosťou.

Storočný dub, hoci mal zatiaľ iba necelé dva roky, sa určite stane ešte predmetom mnohých ekologických rokovaní, lebo ak sa rekonštrukcia mosta a ulice nedokončí v reálnom čase, bude ho potrebné vysadiť znovu. Rast tejto mýtickej byliny to zbytočne predlžuje.

Znepokojený týmito významnými súvislosťami som musel zájsť na najdôležitejšie medzinárodné fórum v strednej Európe, ktorým je nepochybne trhovisko na Miletičovej ulici. Odpovede na celý rad zložitých otázok som mienil získať od známeho forenzného politológa.

Našiel som ho na lavičke nevyrovnaného s osudom sveta, ako sa dostáva do pohodovejšej polohy prostredníctvom mocného energetického okolkovaného nápoja a plechovky s pivom. „Čo hovoríte na to, že zo Štúrovej zmizol dub?“ pýtam sa. Nepremýšľal dlho: „Viete, ten dub tam možno ani nebol. Ale to nie je dôležité. Dôležitá je samotná fáma či mýtus, lebo vyjadruje túžby a obavy ľudí. Aj keby tam bol, musel by sa odstrániť, lebo by sociálne narušoval mládež. Mohlo by jej napadnúť pestovať tam drogy. Na Štúrovej by si ich iste nik nevšimol.“

Nedalo mi: „No ale na rast storočného duba je Štúrova ulica ako stvorená, no nie? Veď je rozkopaná tak dlho!“ Mávol rukou: „Nebuďte malicherný! Pri posledných rozkopávkach v Tróji nebohá verná Penelopa čakala na manžela desať rokov, kým bol schopný vrátiť sa domov! Veď mu to aj vyčítala. Odyseus, Odyseus! Domov chodíš iba ako taký trójsky kôň! A to sa ešte Odyseus vrátil domov ako hrdina! Viete, ulice sú síce rozkopané, ale bufety fungujú!“

V tom je však veľmi málo optimizmu: „Nuž, Homér mal na vec asi trochu iný názor. Ale vy sa teda domnievate, že sa to niekedy dokončí?“ Zákerne sa usmial: „Viac sa o to zaujímajte! Keby ste si na webe o rekonštrukcii Starého mosta a o priľahlej uzávere Jesenského ulice do konca októbra prečítali to isté ako ja, teda že: Dôvodom je stavba dôvodu Nosný systém MHD, 1. časť…, vedeli by ste, že nepôjde o rýchly proces. Stavba dôvodu je šalamúnske riešenie a musí zabrať viac času ako dôvod samotný alebo celá ulica! Stavba je manuálna práca, no dôvod chce intelekt! Princíp každej rekonštrukcie v Bratislave spočíva najmä v posúvaní termínov.“

Optimizmus ma teda rýchlo prešiel a zúfalo som rozhovor ukončil: „Myslíte si, že happy end týchto trápení ešte Bratislavčanov nejako poteší?“ Nepovzbudil ma ani parafrázou Goetheho: „Zelená je každá teória, večne šedivý je iba strom života! Bude to asi ako v poľskom prísloví: Odlož svadbu päťkrát a nikto ti na ňu nepríde!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #strom #Štúrova ulica