Ochrana strojov

Mnoho spoluobčanov je znepokojených faktom, že onedlho za nás začnú myslieť stroje. Stroje už teraz údajne nemyslia na nič iné, len ako by nám pomohli.

18.10.2015 10:00
debata (2)

Iba môj počítač v tom predstavuje výnimku. Zmení to vraj celkovú situáciu ľudstva, lebo doteraz za nás mysleli rodičia, politici, a najmä moderátorky v televíznom programe Smotánka.

Tie mali pravdepodobne najdôležitejšiu úlohu, lebo museli bezprostredne zistiť, či nejaký zbohatlík upriamil svoju pozornosť na dostatočne prsnatú novú mladú blondínu a nevenoval sa (prirodzene, len akosi nevdojak) nejakej skromnej, neduživej alebo nebodaj ešte i pracovitej intelektuálke. Veď pri toľkom majetku mu to veru nie je treba! Navyše by to zaraz rozvrátilo celý platný systém hodnôt a mravných vzťahov.

Kultúrny zástoj v tejto sfére nenecháva nikoho ľahostajným. Pravdepodobne iba v tejto oblasti stroj ani v budúcnosti nenahradí citlivé a trochu závistlivé ľudské oko, ktoré dokáže bohatších spoluobčanov povzbudiť a zorientovať na ich strastiplnej ceste životom. No v ostatných sférach to už vôbec také isté nie je.

Zaznamenali sa síce mnohé prípady, keď sa stroj obrátil proti človeku, no viac a cudne sa mlčí o tých, keď sa človek obrátil proti stroju. Najznámejším je luddizmus, keď stroj nahradí nejakých pracovníkov a tí ho potom (už vyhodení z práce) manuálne a nešetrne prebehnú ťažkými predmetmi, aby spoločensky neškodil. Stroj je potom vraj užitočný a funkčný ako nejaký bývalý štátny tajomník po prehratých voľbách.

Iné je, keď stroje nepracujú. Napríklad minule v trolejbuse zlyhali „označovače“ cestovných lístkov. Šofér však po nich smelo pobúchal päsťou, akoby to boli staršie televízory. A napodiv dva z nich sa po masáži k svojej činnosti celkom ochotne vrátili! To ešte nemožno považovať za útok na stroj v budúcnosti, ktorého sa vedci už dnes tak strašne obávajú. Skôr ide iba o svojráznu metódu ľudovo-technického, strojného, no pritom pomerne homeopatického liečiteľstva.

Denníky však už popisujú prípad priameho napadnutia „humanoidného“ robota, ktorý je vraj vcelku priateľský, dokáže rozoznávať ľudské emócie a na hrudi má displej s dôležitými informáciami. Vie vraj človeka aj rozosmiať, čo je veľký pokrok. Ale zrejme nie každého. Robota krátko po inaugurácii v Japonsku napadol opitý človek a poškodil ho. Presné motívy nie sú známe.

Pravdepodobne robot človeka poriadne najedoval. Opilec ho preto dokopal ako menšieho otravného človeka, lebo robot je vysoký iba 121 centimetrov. Ale aj keď prehral, má vraj niektoré ľudské reakcie a môže byť napríklad fyzickou i psychologickou pomôckou pre chorých ľudí. Preto sa uvažuje aj o právnom postavení takéhoto robota v spoločnosti, kde by mohol byť chránený ako domáce zviera, napríklad ako mačka alebo pes.

Poškodením stroja sa môže ohroziť aj život majiteľa. Na Slovensku by sa mal robot vyhýbať istým štvrtiam v dosahu zberných surovín, nedávať sa do reči s cudzími ľuďmi, nechodiť na väčšie športové podujatia alebo na obchodné akcie, kde pôsobia šmejdi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #robot #stroj