Vianočné odmeny

Z pohľadu slovenských zamestnancov sa výška vianočných odmien značne líši. Niekde môžu mať charakter koncoročných prémií závislých od výsledkov práce, inde môže ísť o prídavok k bežnej odmene vo výške pár desiatok, prípadne stovák navyše.

22.12.2015 08:00
debata (2)

Podľa zverejnených údajov vianočné odmeny na Slovensku vypláca iba štvrtina zamestnávateľov. V poľnohospodárstve či potravinárstve nie sú výnimkou ani firmy, kde pracovníci namiesto peňazí dostávajú od zamestnávateľa naturálie. Tie sú do výšky dvesto eur ročne oslobodené od dane z príjmu a odvodov.

Z pohľadu prémií či vianočných odmien sú na tom najlepšie finančné spoločnosti, kde je bežným štandardom výplata s prídavkom až dvoch celých platov navyše. Na opačnom konci pomyselného barometra v odmeňovaní stoja spoločnosti, ktoré zamestnancom na účty posielajú iba minimálnu mzdu a ostatné im vyplácajú v rámci slovenského „švarcsystému“ na ruku bez toho, aby firmy z takto vyplatenej časti miezd zamestnancov odvádzali odvody poistného.

Z každého vyplateného eura, ktoré prebehne cez výplatnú pásku riadneho zamestnanca, firma na poistnom odvedie asi 35 percent. Zamestnanci v nich preto musia počítať s nízkou náhradou mzdy počas práceneschopnosti a doteraz aj s malými penziami po odchode do dôchodku. Novozavedený systém minimálnych dôchodkov na Slovensku však neseriózne firmy a ich zamestnancov utvrdil v tom, že negatívnych dopadov na svoje dôchodky sa nemusia obávať, lebo štát sa tak či tak o nich na staré kolená postará.

Zamestnanec u nás nemá šancu uspieť v dialógu so zamestnávateľom, pokiaľ si nárokuje slušnú vianočnú odmenu. Vo všeobecnosti by táto problematika mala rezonovať v rámci kolektívnych vyjednávaní odborov. Háčik je však v tom, že v mnohých, najmä menších firmách nepôsobia alebo ich nahrádzajú zamestnávateľom až príliš lojálne zamestnanecké rady.

Jednoduché riešenie ako dosiahnuť, aby firmy, ktoré si to môžu dovoliť, vyplácali vianočné odmeny, existuje v Rakúsku. V tejto alpskej krajine sú dovolenkové a vianočné odmeny zaťažené oveľa nižšími daňami a odvodmi poistného, čím sa trináste a štrnáste platy v plnej nekrátenej výške stali úplnou samozrejmosťou odmeňovania všetkých zamestnancov. Spokojní sú tak nielen zamestnanci a zamestnávatelia cez usporené dane a odvody, ale nepriamo aj štát, ktorému do štátnej pokladne plynie DPH za predané tovary či služby turistického ruchu.

Na Slovensku máme pri odmeňovaní nastavený úplne odlišný meter ako v Rakúsku. Namiesto daňovo-odvodového zvýhodňovania vianočných a dovolenkových platov odmeňujeme akcionárov vo forme nulovej dane z dividend, posilnenej od tohto roku aj zrušením zdravotných odvodov z dividend v prípadoch, ak ide o zisky vyplácané z verejne obchodovateľných ak­cií.

Treba len dúfať, že po voľbách v roku 2016 niektorý z politikov neopráši niekoľko rokov starú víziu Richarda Sulíka vo forme platenia daní i zo samotných odvodov cez superhrubú mzdu, ktorá mala dokázať zamestnancom, že sú aj pri nízkych platoch a mzdách z pohľadu nákladov na pracovnú silu veľmi drahí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné odmeny #koncoročné odmeny