Éra umelej inteligencie

Technický pokrok spolu s počítačovou revolúciou a digitalizáciou sa vo vyspelom svete stáva čoraz viac generátorom výrazných spoločenských zmien najmä v krajinách, ktoré sú na popredných miestach v oblasti vedeckého pokroku a inovácií.

01.02.2016 14:00
debata (6)

Podľa Carla Freya a Michaela Osborneho z Oxfordskej univerzity počítačové vedy a robotika sa stávajú príčinou zmien na pracovnom trhu, kde je čoraz menej miesta pre nekvalifikovaných pracovníkov, pričom množstvo profesií v budúcnosti sa stane zbytočných. Ide napríklad o kuriérov – doručovanie balíčkov a expresnej pošty nahradia drony, alebo taxikárov, ktorých povolanie sa stane zbytočným, keď sa samozrejmosťou na našich cestách stanú automobily bez vodičov. Vývoju autonómnych vozidiel sa dnes venuje nielen Mercedes, ale aj firmy Google a Apple. Autá bez človeka za volantom nebudú jedinou významnou zmenou nášho života, pretože intenzívny vývoj vedy sa prejaví aj v digitalizácii zdravotníctva s obmedzením návštevy lekárov vďaka zdravotnej diagnostike zabezpečenej priamo z pohodlia domova.

Experti v oblasti technologického pokroku predpokladajú, že vďaka robotom zmenami prejde aj medziľudská komunikácia, ale predpokladajú aj podstatné zníženie počtu obslužného personálu v hoteloch alebo úradoch. Podľa  vyjadrenia riaditeľa spoločnosti Intelligent Toys Davida Levyho pre časopis New Scientist nie je príliš vzdialenou budúcnosťou ani sériová výroba verných kópií ľudí, ktorí dokážu viesť konverzáciu, dokonca v cudzích jazykoch. Veď už dnešné informačné technológie umožňujúce využitie prekladačov do širokej škály cudzích jazykov a zapisovače hovoreného slova do súborov by boli ešte pred dvomi dekádami považované za utópiu a ďalekú hudbu budúcnosti. To všetko vyvolá postupne výrazné zmeny na trhu práce a menší dopyt po pracovnej sile bez adekvátnych vedomostí a zručností.

Demografická kríza prejavujúca sa poklesom počtu detí v rodinách bude v novej ére nástupu umelej inteligencie čiastočne zmiernená tým, že starí ľudia budú namiesto rodinných príslušníkov čoraz viac obklopení umelými ľuďmi v podobe robotov, s ktorými sa budú nielen rozprávať, ale ktorí im budú aj pomáhať v prípade čiastočnej nesebestačnosti. Vývoju 27 kg vážiacej a 170 cm vysokej androidky Roxxxy a jej mužského protipólu Rockyho sa už dnes v rámci vývoja umelej inteligencie venuje programátor Douglas Hines, ktorý s týmto cieľom založil spoločnosť TC Systems.

Umelá inteligencia sa postupne dostane do popredia nielen z pohľadu spoločenského vývoja, ale aj z etického pohľadu. Nahradenie živých bytosti strojmi môže totiž viesť k úvahám, ktoré profesie na pracovnom trhu úplne zaniknú a ako sa prerozdelí v spoločnosti vytvorená hodnota.  Podľa vedca Andrewa McAfeeho z MIT Center for Digital Business ak jeden robot zostaví iného robota, benefity  z vysokej produktivity povedú k prudkému nárastu bohatstva vlastníkov robotov súčasne s malou šancou bežných ľudí nájsť si zamestnanie, ktoré ich uživí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #umelá inteligencia