Hermove trápenia

Väčšinu spoluobčanov veľmi znepokojil fakt, že poslancom otvárajú poštu. Nie je to jednoduchá záležitosť, ako na to pred časom upozorňoval aj český humoristický spisovateľ Jaroslav Hašek. Dôkladne opísal situáciu, ktorá môže po otvorení pošty nastať v ktoromkoľvek regióne.

30.04.2017 15:00
debata (3)

V mestečku, na ktoré sa vo svojej poviedke sústredil, otvorená pošta vraj hneď predstavovala bezprostredný spoločenský rozvrat. Pretože všetci si hneď začali písať, telefonovať, posielať balíky, (vo vtedajších časoch) telefonovať a telegrafovať, ba venovať sa podobným náruživým činnostiam. Zakaždým vôbec nie umierneným spôsobom, čo mnohých, prirodzene vzhľadom na poplatky, doslova zruinovalo. Český autor v poviedke tento fakt vôbec nezastiera, lež naopak, doslova zdôrazňuje: „Nejeden sa vypotácal z pošty celkom ožobráčený!“

Moja skúsenosť v tejto súvislosti bola skôr taká, že pošta sa viac zatvárala ako otvárala. Nikto mi už nikdy nevráti moju najobľúbenejšiu poštu, ktorú mi pred pár rokmi načisto zavreli na Vajanského nábreží v Bratislave. I keď ani tam to nebolo v jej posledných chvíľach najjednoduchšie. Pošta sa stala aj bankou, no začala predávať zahraničné dovolenky, tričká, batérie a podobne. Podať tam jednoduchý list bol čoraz väčší problém.

Myslím si, že poštu v pôvodnom zmysle slova zachránili až veľké nákupné centrá, ktoré sú schopné poštu otvoriť kdekoľvek a nemajú s tým vôbec nijaký problém. Človek dnes môže taký list niekomu napísať a poslať trebárs aj v sobotu večer.

To znamená, že starogrécky boh Hermes (alebo starorímsky Merkúr), ktorého úlohou bolo prenášať posolstvá bohov ľuďom a ktorý bol aj na starších poštových úradoch znázorňovaný s krídelkami na sandáloch alebo na helmici, prípadne na zvláštnej palici, ani dnes vôbec neupadá do zabudnutia.

Istou nevýhodou tohto úchvatného božstva je, že býva už odvtedy bezprostredne spájané aj s ochranou zlodejov, najrozmanitejších ľstí a podvodov. Teda so všetkým, čo sa bežne týka obchodu. Niekto si, napríklad, z príťažlivého internetového obchodíku objedná taký celkom fajn mobil, no potom si smutne z balíčka vybalí dlažobnú kocku. Na nej sa, pochopiteľne, oveľa ťažšie inštalujú niektoré moderné aplikácie.

Aj keď úctyhodnú inštitúciu, akou je pošta dnes, s tým nikto bezprostredne nespája, predsa sa tam, vraj, nejaké tie lákavé možnosti stále vynárajú. Napríklad posielanie antraxu, nábojov, výbušnín, rádi­oaktívnych látok a nadávok niektorým všeobecne obľúbeným osobnostiam. To však vyviera skôr zo zložitosti súčasného politického života a potom azda z istých konvencií.

Mne väčšinou moje poštové zásielky otvárali či kradli deti zo susedstva. Aspoň podľa písma, ktorými ich občas dopĺňali. Vždy som dúfal, že z toho časom vyrastú. V prípade nevraživého a závistlivého starca, ospravedlňujem sa, to vyriešila sama príroda. Ale, priznávam, pekné ani príjemné to nebolo. Veď ako mi povedala pred časom aj moja grécka domáca s podobnou skúsenosťou: „Prečo si má niekto z mojej pošty robiť radosť?“ Naozaj! Prečo?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #listy #Igor Matovič #Andrej Danko