O Globsecu inak

Tri dni dopravných obmedzení v Bratislave, policajné autá v uliciach, riečna hliadka na Dunaji. Prišiel k nám azda zas nejaký papaláš? Konal sa Globsec 2017.

30.05.2017 17:00
debata (92)

Globálne bezpečnostné fórum Globsec organizuje rovnomenná organizácia a má ísť o jednu z „top konferencií ohľadne bezpečnosti na svete“, miesto stretávania politikov a expertov. Nechýbal úvodný prejav Andreja Kisku a Miroslava Lajčáka. Na tom by ešte nebolo nič prekvapujúce. Kým si človek nevšimne hlavných partnerov tohto projektu.

Jedným je najväčšia zbrojárska firma na svete, severoamerický Lockheed Martin, a takzvaným exkluzívnym partnerom je britský BAE Systems, tretí najväčší svetový producent zbraní. Spomedzi stovky ďalších krajín je ich najprominentnejším zákazníkom svetová „podporovateľka mieru a šíriteľka ľudských práv“ Saudská Arábia.

Do dnešného dňa dodávajú Saudskoarabi bojové lietadlá, ktoré nasadili do vojny voči susednému Jemenu. Tá nemá nič spoločné s obranou alebo nebodaj sebaobranou. To, čo sa deje v Jemene, je vojnový zločin, humanitárna katastrofa prispievajúca k destabilizácii regiónu. Má na svedomí desaťtisíc mŕtvych a tisícky utečencov. Boli to tiež Saudskoarabi, ktorí v roku 2011 napochodovali do Bahrajnu, aby krvavo potlačili arabskú jar a mierové pochody za demokratizáciu krajiny. Prišli pomôcť spriatelenému kráľovi, a to na ničom inom, ako na tankoch od BAE Systems.

Povesť tejto korporácie ani nemôže byť horšia. Britské úrady vyšetrovali viaceré uzavreté obchody už od roku 2004, s podozrením na podplácanie saudskoarabskej kráľovskej rodiny, aby tá na revanš uzavrela s BAE Systems miliardové zákazky. Vyšetrovanie zatrhol sám Tony Blair, aj na želanie Saudskoarabov, aby neohrozili vzťahy a obchod.

V USA však dostali jednu z najvyšších pokút v histórii, 400 miliónov dolárov za korupčné správanie, a neskôr ďalšie milióny za dohromady 2 591 porušení amerických zákonov ohľadne obchodovania so zbraňami. Pre nás môže byť špeciálne zaujímavé, že úrady prešetrovali aj obchodné „rokovania“ BAE Systems s vládami v Česku, Maďarsku, Rakúsku, Rumunsku a ďalších krajinách.

Podľa vlastných slov BAE nezaujíma, čo bude ich zákazník so zbraňami robiť, nemoralizujú. Natíska sa otázka, aké asi záujmy teda prezentujú tieto firmy ako sponzori a aké typy expertov asi tak na Globsec prizývajú? V programe nenájdeme žiadnych odborníkov na odzbrojovanie, znižovanie stavov obchodovateľných zbraní a vývozné kontroly, aby sa zbrane nedostávali do rúk režimom ako Saudská Arábia alebo dodávateľom a podporovateľom vojny v Sýrii.

Ak niečo sponzoruje zbrojár, jeho cieľom nebude mier a bezpečnosť, ale logicky pravý opak. Stretnutie „odborníkov“ na porušovanie zákonov a korupciu takých rozmerov, že nejakí slovenskí bašternákovia sú oproti nim amatéri a žobráci. Čo je omnoho horšie, sú to aj ľudia a organizácie, ktoré majú na svedomí vraždenie civilistov, utečenecké vlny a nepriamo aj nárast terorizmu. Ako brať vážne mierové úmysly?

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #konferencia #GLOBSEC