Trampoty umelej inteligencie

Mnoho vedcov, ako napríklad Stephen Hawking alebo Elon Musk, nás upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré vyplýva z približujúcej sa umelej inteligencie.

18.06.2017 17:00
debata (1)

Problém tohto približovania, ak som ho správne pochopil (čo skromne predpokladám, je, vzhľadom na môj pokročilý vek a chatrný rozhľad v danej oblasti, už viac-menej vopred vylúčené), je predovšetkým v tom, že je samo osebe natoľko rýchle, že umelá inteligencia nielenže človeka onedlho dobehne, ale hneď ho aj predbehne a tým sa od neho takpovediac úplne vzdiali. To je nebezpečné, lebo keď človeku unikne, bude to, akoby ju vôbec nemal a bude musieť žiť bez nej ako doteraz.

Aby sa to nestalo, navrhujú vedci dokonca prepojenie umelej inteligencie priamo s ľudským mozgom, čo samo osebe vraj zabezpečí jej preventívne a dôkladné zabrzdenie. Pre človeka by to malo byť výhodné, lebo vraj dostane do mozgu nejaké také doštičky, ktoré zabránia tomu, aby mal epilepsiu, a navyše vždy bude celkom presne vedieť, kedy mal naposledy svadbu alebo čo mal 2. júla pred dvadsiatimi rokmi na obed.

To by som si nesmierne vážil, lebo pred pár rokmi, keď som prerábal byt, mal som pamäťovú jednotku presne jeden byt. I keď v tejto súvislosti by to mal byť gramaticky a technologicky správne asi jeden „bit“. Lebo v nej boli uložené všetky tehly, rúry, meškania a vysoké finančné požiadavky slovenských remeselníkov.

Čašníčka, ktorej som sa zdôveril, to uznala, a keď sa prestala smiať, sama od seba mi doniesla „panáka“, aby som sa vraj „zresetoval“. V každom prípade mi to pripadalo príjemnejšie, ako keby mi v danej ťažkej životnej situácii kladivom a dlátom vtĺkala do hlavy nejakú väčšiu pamäťovú doštičku.

Umelá inteligencia mi však aj z jej pozitívnej stránky silne pripomína program ministerstva školstva „Učiace sa Slovensko“. Ten prirodzene a celkom podobne predpokladá, že ďalšia generácia pod jeho vplyvom bude natoľko vzdelaná a múdra, že možno už dnes zrušiť docentov i profesorov, ba i celé akademické pracoviská.

Je to lacnejšie, ako dávať všetkým do hlavy nejaké drahé implantáty. Tie si podľa mňa zasluhuje v dnešných podmienkach iba Akreditačná komisia pri ministerstve školstva. Nikomu inému by som ich zatiaľ nedával. Ani ministrovi nie, lebo na rozdiel od spomenutej komisie, v ktorej umenie zastupuje aj akademický maliar, bude minister o pár rokov fakticky, intelektuálne a politicky bezcenný. V duchu bežného kolobehu riadiacich kádrov v politickej prírode.

No neviditeľná ruka trhu furt čosi ohmatáva. A bežne zisťuje, že dievky s implantátmi, aj keď nie rovno v hlave, sú dnes v zábavnom priemysle oveľa zábavnejšie ako bez nich. Aby navrhol riešenie, ktoré by pomyselnej škodlivosti umelej inteligencie zabránilo, dospel Elon Musk k zaujímavému a podobnému záveru: „Myslím si, že najlepšou obranou proti AI (rozumej: umelej inteligencii) je, aby bola AI čo najdostupnejšia pre všetkých. Ak ju bude mať k dispozícií každý, zabránime tým, aby nejaká individualita alebo malá skupina získali moc.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia