Sex, samopaly a máje

Skutok sa stal. Nedá sa nijako poprieť ani ututlať. Diery po výstreloch v stene rodinného domu v Pohronskej Polhore nezapláta žiadna malta. Načim niečo vymyslieť, chlapci, dom nebol biely.

19.10.2017 16:00
debata (2)

Presne v deň, keď sa na sociálnej sieti Polície Slovenskej republiky objavil oznam o ukončení ďalšej zbraňovej amnestie, 8. októbra 2017, sa stal skutok, ktorý jeho (potenciálna) obeť opísala takto: „Keby prišli skôr, keď deti sedeli za stolom a večerali, tak koniec, deti by boli na rešeto rozstrieľané.“

O štyri dni neskôr sa informácia o „incidente“ objavila aj na oficiálnej sociálnej sieti polície. Citujem príspevok v originálnom znení: „V obci Pohronská Polhora túto nedeľu niekto vystrelil z auta na dom, v ktorom bolo sedem ľudí. Štyri strely skončili vo fasáde domu, jedna sa dostala do vnútra. Kolegovia z Banskej Bystrice sa postarali o rýchle objasnenie tohto skutku, za ktorým podľa vyšetrovania v tomto štádiu nebol rasistický motív. Podľa vyšetrovateľa 24-ročný Martin vypálil z auta päť striel. Auto riadil jeho 27-ročný kamarát Stanislav. Obaja boli pod vplyvom alkoholu a navyše už boli v minulosti súdne trestaní. Stanislav prechovával u seba doma zbraň, ktorú použil Martin. Celkovo sme v ich obydliach našli tri guľové zbrane a približne 500 nábojov. Všetko mali ilegálne. Obaja sú vo väzbe a hrozí im 3 až 8 rokov.“

Medzičasom policajná sociálna sieť uverejnila príspevky o vodičoch, ktorí prekročili rýchlosť, o lupičoch zo Šale, o histórii polície a, áno, aj o vražde v Bratislave. Všetko takmer v priamom prenose. „Incident“, ktorý sa odohral v Pohronskej Polhore, štyri dni nestál nikomu za zmienku. Veď to len opití chlapci (ktorí pobehujú po svete o dosť dlhšie, ako je stanovený vek dospelosti či trestnoprávnej zodpovednosti), strieľali z roztopaše do vzduchu, a náhodne, keďže strelné zbrane sú ťažké, podarilo sa im z piatich rán štyri umiestniť do fasády domu, v ktorom (našťastie ešte) žije viacpočetná rómska rodina.

Chlapci chceli sex, tak si vzali samopal, čo-to popili na guráž, sadli do auta a šli za babami. Klasika. Niečo ako keď sa ide na zábavu alebo sa stavajú máje. Kto by našim milo pripitým chlapcom pripisoval rasistické postoje?

A ešte niečo som si na policajnom Facebooku prečítala: „Príspevky, ktoré obsahujú vulgarizmy, znižujú dobré meno iných ľudí alebo organizácií, propagujú násilie, agresivitu, politickú, občiansku alebo rasovú neznášanlivosť, budú odstránené.“ A je to jasné. Toto je ten dôvod, prečo sa na sieti neobjavila tlačovka, na ktorej krajský policajný šéf Štefan Šurka opísal, ako sa skutok stal. Zmienky o chlapcoch, u ktorých je po alkohole pochopiteľná chuť na sex, a pre zábavu si pritom zastrieľajú zo samopalu, totiž nevyšli z môjho počítača, ale z úst onej policajnej šarže.

A len tak mimochodom, experti preskúmali 2857 zbraní a 41533 kusov streliva, ktoré ľudia odovzdali počas ostatnej zbraňovej amnestie. Žiadnou z nich nebol spáchaný trestný čin. Na sieti je záujem o ich odkúpenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #streľba #zbraňová amnestia #polícia SR #Pohronská Polhora