Dôchodková ruleta

Starobné dôchodky v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska patria v rámci vyspelých krajín Európy medzi najnižšie.

11.12.2017 14:00
debata (2)

Priemerný starobný dôchodok v tejto ostrovnej krajine vyplácaný zo štátneho sociálneho systému je nižší ako v Grécku, Portugalsku alebo dokonca na Slovensku! Britskí zamestnanci však v porovnaní s nami majú oveľa vyššie zárobky. Z nich si môžu na dôchodok sporiť dobrovoľne podľa vlastného rozhodnutia a navyše, na rozdiel od poistencov na Slovensku, aj so štedrou daňovou úľavou v podobe zníženia daňového základu z dosahovaných príjmov.

Tieto výhody však využíva iba veľmi málo z početnej armády cudzincov, ktorí v Británii pracujú. To sa im v plnom rozsahu na staré kolená vypomstí, keď dosiahnu dôchodkový vek. Pre ľudí z chudobnejších krajín EÚ, najmä pokiaľ ide o robotnícke profesie, by malo byť osobné rozhodnutie odísť pracovať do Británie racionálne až vtedy, keď nenájdu uplatnenie napríklad v Nemecku, Rakúsku alebo Holandsku.

Dôchodkové systémy v Európe sa usilujú nastaviť parametre udržateľnosti výplat dôchodkov. K nim patrí najmä predlžovanie veku odchodu do dôchodku, ako aj čoraz väčšie obmedzenia, týkajúce sa napríklad vdovských a vdoveckých penzií vyplácaných zo štátnych sociálnych systémov. V Británii ľudia narodení v období 1970 až 1978 budú môcť odísť na zaslúžený odpočinok až vo veku 68 rokov. Veľké problémy majú najmä tamojšie súkromné dôchodkové spoločnosti, predovšetkým vďaka príliš štedrým garantovaným prísľubom zhodnotenia majetku, alebo vyplácania doživotných dôchodkových rent.

Kríza súkromných dôchodkových spoločností v Spojenom kráľovstve nabrala na obrátkach najmä po tom, čo špeciálna penzijná poisťovňa Pension Insurance Corporation, ktorá zabezpečuje v tejto veci dohľad, šiestim z nich obmedzila činnosť a pozastavila výplatu penzijných rent dovtedy, kým nezvýšia vlastný kapitál a rezervné fondy.

Priemerný starobný dôchodok v ostrovnej krajine vyplácaný zo štátneho sociálneho systému je nižší ako v Grécku, Portugalsku alebo dokonca na Slovensku!

Problém súkromných dôchodkov považuje za veľmi vážny aj dohľad nad poisťovňami (Financial Conduct Authority). Ide hlavne o kritiku poradenských služieb a nedostatočné posudzovanie rizík pri investovaní peňazí poistencov. To všetko evokuje dojem, že záujmy budúcich dôchodcov, v prípade správcov kapitálu budúcich penzijných rentierov, sú v hierarchii ich priorít až na poslednom mieste.

Dôchodkové spoločností majú oproti správcom bežných podielových fondov určitú výhodu. Ich klienti sa pomalšie rozhodujú pri zmene penzijnej spoločnosti, v ktorej si odkladajú prostriedky na budúci dôchodok. V čoraz zložitejšom spektre finančných produktov zohráva významnú úlohu schopnosť efektívneho investovania aj v čase rastu cenových bublín na trhoch (akcie, nehnuteľnosti) a rizika znehodnotenia majetku sporiteľov po ich prasknutí.

Dokázať oddeliť plevy od zrna si logicky vyžaduje fortieľ, ktorý sa dá ťažko zvládnuť bez pomoci najmodernejších informačných technológií. Víťazmi v tejto oblasti budú na trhu súkromných dôchodkov logicky len takí hráči, čo nesklamú dôveru svojich klientov a zabezpečia im slušné výnosy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Severné Írsko #Dôchodcovia #dôchodky