Víťazom býva čas

Ladislav Ballek rád hovorieval, že pokrok je krok za krokom, a nie prevrat za prevratom.

14.12.2017 14:00
debata (9)

Podľa neho sa každý prevrat, či už osobný, alebo spoločenský, aj keď je nevyhnutný, stáva úvodom do veľkého zmätku. A zdôrazňoval zásadu svojho otca: vedieť sa ovládať. Negestikulovať rukami povyše pliec. „Miernejšie. Až tak sa neprezrádzaj. Ovládaj sa.“ Tak sa musí vedieť správať každý človek vo verejných službách.

Verme, že korunný princ, ktorého do služieb „hore“ vyslali delegáti Smeru v Martine, sa tak správať bude. Počkajme. Komentátori si viac všímali zvädnutého a niekoľko rokov odchádzajúceho Marka Maďariča. Vlastne po každých voľbách, ktoré ako šéf volebnej kampane organizoval, bral na seba zodpovednosť za nie celkom očakávaný výsledok. Zakaždým ho predseda strany prehovoril, a on zakaždým zostal. Teraz už nie.

Tohtoročné župné voľby neorganizoval, ale politickú zodpovednosť cítil. Bol predsa stále pri tom. A už nechce. Už má toho dosť. V umeleckej branži má povesť najlepšieho ministra kultúry. Zaviedol do umenia princíp samosprávy, to tu nikdy nebolo, a preto by mu umelci aj radi zatlieskali. Keby nebol „smerák“, pravdaže… Umelecká obec je ako jeden muž v proti Smere. Zmenilo by sa niečo, ak by sa zmenili osoby a obsadenie vo vládnej strane? Boli by z nevoličov voliči? Určite nie, no Maďarič už nechce byť v pozícii politického fackovacieho panáka. Maká, a rád by si užil aj vavríny.

Robert Fico vie, že stavať na nevoličoch úspešnú stranu nemôže. Tlak médií a občianskej spoločnosti na Smer sa stupňuje, no on má v živej pamäti osud materskej SDĽ. V panike z tlaku médií tam vtedy šliapali šéfovia kapustu, delili sa ako améby, a výsledkom bolo, že si vypustili rybník. Zľahla sa po nich zem, iba tá skúsenosť zostala. Je to aj Ficova politická skúsenosť a pravdepodobne preto stavil na (predstieranú?) stabilitu. No na rozdiel od prezidenta, ktorý by bez poradcov zostal možno dobrým anjelom, ale určite nie politikom, tempo zmien určuje sám.

Do hlavy premiérovi nevidím a nie som ani zberačka zákulisných klebiet, preto iba predpokladám, že ten ťah Richardom Rašim ako korunným princom je premyslený. Expresis verbis povedal – a stratilo sa to v šume – že má Raši veľký potenciál rastu. Podpredsedom sa už stal, nad ním je už len – predseda. Isté je, že nový korunný princ bude mať v rozohranej partii zásadný význam, nie však na želanie slabej opozície a už vôbec nie médií. Sociálna demokracia chce mať na Slovensku nový smer: boj za rovnosť. Lebo nám tu opäť dospeli slúžky, ktoré žalujú. Kto sa ich ujme?

Laco Novomeský mal najradšej kaviarne. Lesy sú pre zver, hovorieval vraj s obľubou. Poznáme jeho karikatúru, ako zhrbený sedí za kaviarenským stolíkom, z cigaretky stúpa dym, zo šálky sa parí. A predsa aj v tej kaviarni precítil osud Furko Márie. Dievčaťa, ktoré prišlo na svet, aby (ob)žalovalo.

Robert Fico vyslal z Martina signál, že nechce vo svojej politike prehliadať nové Furko Márie. Ale kde sú noví Novomeskí? Bez ich hlasu sa ten príbeh prečítať nedá.<pe>

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer