Krásna únava

Predpokladám, že sa všetkých mojich spoluobčanov práve v tomto čase zmocňuje sviatočná nálada a myslím si, že je to od tejto nálady nanajvýš priateľské gesto.

24.12.2017 08:00
debata

Najmä ak nikoho, v čo dúfam, nenechá nepovšimnutého. Ale vzácna chvíľa akoby viedla k zabudnutiu na všetko to, čo jej predchádzalo. Zvyčajne ide o celoročnú námahu a nepretržitý každodenný zápas o život, čo nás oprávňuje na to, aby sme ju uvítali.

Zrejme mi mnohí môžu zazlievať, že sa mi páči aj všetko to, čo jej predchádza. Teda predvianočný zhon, ku ktorému patria dopravné zápchy, preplnené obchody, k surrealistickým abstrakciám vybičovaná fantázia, týkajúca sa darčekov, vzájomných pozdravov a želaní.

Ak vidím v obchodoch davy ovešané balíčkami, škatuľami a taškami, vnímam ich ako neobvyklé vzopätie vôle davov, smerujúce k obdarovaniu „tých druhých“, teda v konečnom dôsledku ako celkom neobyčajný koncert altruizmu a nezištnosti.

Cesta k Vianociam býva zložitá, ťažká a tŕnistá. Želám všetkým, aby bola oveľa jednoduchšia, než ako ju opisujem.

Istotne sa to všetko zväčša javí najmä ako praktický problém, ale prináša to so sebou celý rad odlišných a úplne protirečivých koncepcií. V prostredí vedeckého sveta by hrozilo dlhoročnými spormi a radikálnym rozvratom panujúcich teórií, no v prostredí vianočnej problematiky ide skôr o celý rad ústupkov, zamlčaných výhrad a neskrývané panstvo láskavých a blahodarných mýtov.

Prichytil som sa, ako vediem spor s priateľom o povahe kapustnice. Ani jeden z nás síce nespochybňoval jej zásadný význam, no v čiastkových otázkach sme sa zásadne líšili. Napríklad on, celkom bezprecedentne, vychádzal z toho, že do vianočnej kapustnice patrí štipľavá klobása, čo je, aspoň podľa mňa, v úplnom rozpore s jej prirodzenou povahou a vznešeným poslaním.

Podobné spory potom poľahky vedú k presvedčeniu, že univerzálnej kapustnice, teda takej, ktorá by pokryla úplne všetky vianočné problémy všetkých rodín jednoducho niet. Pravdepodobne bude lepšie vychádzať z toho, že na Slovensku sú tisíce obcí a v každej z nich je aspoň sto úplne odlišných receptov na tú „pravú“ kapustnicu. Čisto z vedeckého hľadiska zostáva problémom to, že napriek tomu je každá z nich mimoriadne dobrá. Ba často skvostná a skvelá!

Kapustnicové hádky v kaviarňach či reštauráciách potom predstavujú skôr svojou provokatívnou povahou umelecký manifest, ktorý aj tak prívrženci iného umeleckého kapustnicového smeru vôbec nedodržujú a nerešpektujú. Domáca starobylá alchýmia jednoducho nepustí!

Každý pokus o experiment iba predznamenáva obrovskú katastrofu a nepredstaviteľné škody, rozvrat rodín. Napokon z toho všetkého zostane aspoň aká-taká inšpirácia do budúcnosti, i keď s pomerne malým ohlasom. Pritom, a to tiež každý vie, že v takých prípadoch je asi dôležitejšie také to priateľské posedenie, než nejaké podstatné vyriešenie malicherných problémov.

Cesta k Vianociam býva zložitá, ťažká a tŕnistá. Želám všetkým, aby bola oveľa jednoduchšia, než ako ju opisujem. No ak by niekoho na nej predsa len sprevádzala nejaká únava, nech je aj ona krásna a hlavne plná dobroprajnej vzájomnej lásky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočná nálada