Novoročná daňová kozmetika

Začiatok nového roka sa vždy spája s prezentáciou zmien v oblasti daní a odvodov.

08.01.2018 14:00
debata

Výnimkou nie je ani začínajúci rok. Najväčšiu radosť zo zmenených parametrov v oblasti odmeňovania budú mať najmä ľudia pracujúci za minimálnu mzdu, ako aj zamestnanci vykonávajúci prácu v noci a cez víkend. Mnohí z nich by si hádam dokázali nájsť aj trochu lepšie platenú robotu.

Neochota zmeniť zamestnanie a dochádzať za prácou sa osobitne v prípade ľudí s nízkou kvalifikáciou obvykle viaže na akceptovanie práce za minimálnu mzdu 480 eur brutto. To je až o sto eur viac ako v roku 2015. Z vyššej životnej úrovne sa však po náraste miezd (v čistom cca o 33 eur mesačne) ľudia v kategórii tzv. pracujúcej chudoby tešiť nemôžu. Medziročný rast cien potravín predstavuje až šesť percent, a to je významná časť ich čistých príjmov.

Napriek tomu, že sa slovenskej ekonomike darí a deficit verejných financií postupne klesá, znižovania daňového zaťaženia sa ľudia s priemernými príjmami ani tento rok nedočkajú. Ročné nezdaniteľné minimum sa zvyšuje z 3 803 na 3 830 eur ročne, čím zamestnanec ušetrí asi 0,37 eura mesačne. Pre úplnosť treba dodať, že výška tohtoročného limitu nezdaneného pracovného príjmu jednotlivca u nás zostáva ešte stále nižšia ako roku 2010 (4 025 eur). Štát zatiaľ nemá záujem ani o výraznejšie zvyšovanie daňového bonusu na druhé a ďalšie dieťa, ktorý by pomohol zvýšiť disponibilné príjmy pracujúcich rodičov nezaopatrených potomkov aspoň o 20 eur mesačne.

Poslancov Národnej rady v posledných týždňoch viac zaujímala „potrebná“ valorizácia ich vlastných platov aspoň o „symbolických“ tisíc eur mesačne, nakoľko sú už niekoľko rokov zmrazené na úrovni 1 961 eur. Pri presadzovaní návrhov na zlepšenie svojich platov argumentovali tým, že sú iba na úrovni priemerných miezd zamestnancov najväčšej slovenskej automobilky v Bratislave. Akoby zabudli, že okrem platu dostávajú do parlamentu volení zástupcovia občanov aj nezdaňované paušálne náhrady vo výške aspoň 1 365 eur mesačne, čo je asi dvojnásobok mzdy bežného zamestnanca v krajine.

Novoročný štátny balíček výraznejšie pozitívne pocítia na Slovensku najmä seniori s riadnym starobným dôchodkom, pokiaľ do penzie odišli pred rokom 2004. Napravenie skrivodlivosti vo výpočte penzií v mnohých prípadoch o desiatky eur mesačne je určite pozitívnou správou pre početnú generáciu tretieho veku, aj keď treba priznať, že mnohé z dotknutých osôb sa jej už nedožili. Štát tiež zvyšuje mieru náhrady zárobku pri práceneschopnosti lepšie zarábajúcich zamestnancov, keďže účet nemocenského poistenia Sociálnej poisťovne je dlhodobo prebytkový. Rok 2018 prinesie menej peňazí rezortom životného prostredia (o 297 miliónov eur), dopravy (o 974 miliónov) a školstva (o 70 miliónov). Ostatné dostanú pridané, najviac sa ujde rezortom práce a vnútra. Štát si totiž uvedomuje, že škrty v sociálnej oblasti predstavujú účelovú výrobu verejného nepriateľa. A to je nežiaduce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #Nový rok