Útek pred exekútormi

Stagnujúce príjmy obyvateľstva na Slovensku v kombinácii s rýchlym rastom životných nákladov vedú k nafukovaniu súkromných dlhov.

30.01.2018 09:00
debata (12)

Vzhľadom na výšku príjmov si veľký počet ľudí sporí len veľmi málo a nákup predmetov dlhodobej spotreby a bývanie dokážu riešiť len za cenu pôžičiek. To ich robí zraniteľnými voči nepredvídateľným životným situáciám, najmä v prípade dlhodobej choroby alebo straty slušne plateného miesta. Ak sú následne nútení akceptovať pracovné miesta za oveľa nižšiu odmenu, dostávajú sa do dlhovej pasce.

Enormný počet exekučných konaní svedčí o tom, že veľká časť obyvateľstva nedokáže splácať svoje záväzky včas a dobrovoľne. Donucovanie dlžníkov k ich úhrade cez exekúcie vytláča na úplný okraj spoločnosti aj ľudí, ktorí napriek tomu, že majú príjmy z práce, svoje osobné financie nezvládajú. Dlhová pasca jednotlivcov a jej riešenie formou exekúcie zvyšuje riziko extrémnych reakcií platobne neschopných dlžníkov s celospoločensky neželateľnými dôsledkami. Najkrajnejším z nich sú samovraždy alebo páchanie trestnej činnosti v snahe vyhnúť sa napríklad exekúcii nehnuteľnosti, v ktorej neplatič spolu s rodinou býva.

Jednotlivec zaťažený exekúciami má obyčajne problémy v práci. Často sa stáva, že rezignuje na prípadnú možnosť privyrobiť si nad rámec bežnej mzdy, lebo vie, že by aj tak všetko išlo exekútorovi. U dlžníka s exekúciami je oveľa viac pravdepodobné, že jeho pracovné výsledky nebudú uspokojivé, pretože jeho myseľ sa stále vracia k tomu, čo ho v rámci exekúcie čaká v blízkej budúcnosti. V tejto veci môže situáciu výrazne zlepšiť vládou pripravovaná exekučná amnestia, ktorá by zvýšila zamestnanosť ľudí s vysokými dlhmi, ktorým sa doteraz legálne pracovať nevyplatí.

Snaha štátu o pomoc ľuďom v exekučnej pasci by mala byť samozrejmosťou najmä prípadoch, ak príslušenstvo pohľadávky (penále, úroky z omeškania, zmluvné pokuty alebo náklady na samotnú exekúciu) je v značnom nepomere k pôvodnej výške istiny starého dlhu.

Nízke úrokové sadzby z bankových úverov sú veľkým lákadlom pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Keďže ich pracovné príjmy sú nedostatočné, no chcú si dopriať, siahnu po pôžičke. To je však zásadná chyba. Súkromné pôžičky a úvery poskytované bankami jednotlivcom na jednej strane pomáhajú zvyšovať výkon ekonomiky (HDP) cez vyššiu spotrebu na úver, no na druhej strane robia ľudí zraniteľnejšími. V exekúcii sa môžu ľudia ocitnúť aj nevedome, keď sa exekúcia spája s uplatnením nárokov veriteľov z pochybných pohľadávok týkajúcich sa náhrady škody za údajné poškodenie dobrého mena alebo inej nemajetkovej ujmy.

Snahy vyhnúť sa hrozbám exekúcií sú aktuálne aj u drobných podnikateľov, ktorí precenili svoje schopnosti splácať dlhy. Na druhej strane vysokopríjmoví jednotlivci si svoje majetky dokážu uchrániť pred hrozbou exekúcie cez tzv. zverenecké fondy. Celospoločenským problémom je najmä to, že verejnú mienku dokážu ovplyvňovať cez médiá najmä politické elity, ktoré sú v rukách finančných oligarchov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #exekučná amnestia