Monikine modré šaty

Modré šaty Moniky Lewinskej sa prali ostošesť. V rukách čistých aj zaprasených. Bola by to mydlová opera, ak by nešlo o najmocnejšieho muža planéty. Ubehlo odvtedy dvadsať rokov... Monika mala dvadsaťdva a vôbec netušila, čomu poslúžila. Zamilovala sa do svojho šéfa a bol ním zhodou okolností prezident USA. Dodnes tvrdí, že to bolo vzájomné. Až s odstupom času a najmä zo skúseností vie, že ju zneužili. Nielen Bill Clinton, ale predovšetkým tí, čo chceli biť prezidenta.

01.02.2018 15:00
debata (1)

Novodobá Salome takmer na tanieri priniesla republikánom jeho hlavu. Ale dôsledky znášali obaja. Ona vyštudovala psychológiu a dodnes prednáša o šikanovaní na internete. Užila si ho. Hoci o ňu, neskúsené a vlastne bezbranné dievča, išlo až v poslednom rade. No ako si do nej moralizujúci nadsamci utierali ústa!

Pamätám si na jednu debatu u nás doma, mali sme návštevu. Známy bol známy aj takým, akože ľahším vzťahom k ženám, sekretárkam osobitne. Bralo sa to s úsmevom, no čo už, keď je taký frajer. A veď ak žena nechce, tak nedá, nie? V poklesku amerického prezidenta však práve on videl morálnu špinu. Veď má na stole jadrový kufrík, ako môže také prasa vládnuť svetu? Diskutovali sme a vysvitlo, že problém nie je ani tak v morálke, ako v tom, že je Clinton „socialista“. Veď sa vo svojom prvom volebnom období pokúšal obrátiť sociálne nastavenie v USA, prišiel s radikálnym návrhom na zdravotné poistenie pre každého. (Dávno pred Barackom Obamom.) Život ho čoskoro naučil, že tancovať bude tak, ako Wall Street píska, a zacúval. Ostrý zrak našich východoeurópskych pravičiarov však videl za každým rohom komunistu. Preto bol aj ten náš známy v strehu.

Sám Clinton skrotol až tak, že v druhom volebnom období prišiel s úplne iným plánom: siahnuť ľuďom na dôchodky, dať ich do rúk privatizérom. V Bielom dome pracoval tajný tím, ktorý mal za úlohu vytýčiť trasu k procesu. Podľa výpovedí jedného z jeho členov, dostali sa až k takým detailom, ako boli čísla dôchodkových účtov, ktoré mali vydať na milosť a nemilosť Wall Streetu.

Lenže roku 1998 prepukol škandál s Lewinskou. Prieskumy verejnej mienky Clintonovi ozrejmili, že jeho jediná nádej na záchranu v prezidentskom kresle spočíva v pestovaní rozšírenej nechuti obyvateľstva k nafúkaným elitám, ktoré sa chystali prečítať mu rozsudok smrti. Clinton sa bleskurýchlo stal najstatočnejším ochrancom dôchodkového systému vytvoriac slogan Najprv treba zachrániť dôchodky! Čím jednak vyfúkol agendu republikánom, jednak odviedol pozornosť od svojej blamáže.

Prezidenti si odvtedy dávali väčší pozor. Nie na to, aby nemali mimomanželské lásky a aby ich s nimi nenachytali. Ale na to, aby dobre ukryli, čo v skutočnosti pripravujú pre voličov. Prieskumy a PR agentúry, masírujúce verejnú mienku, všetko istia. Len žiadne socializmy! Tam hrozí bezpečne nebezpečne smrteľný úder.

Modré šaty Moniky Lewinskej nezapadli do zabudnutia. Málokto si však dnes spomenie, že to bola paradoxne jej nešťastná láska, ktorá zachránila aspoň na pár rokov americký dôchodkový systém.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bill Clinton #Monica Lewinsky