Kiskov vzostup a prepad

Médiá priniesli v priebehu týždňa dva výsledky tej istej agentúry, toho istého merania dôveryhodnosti politikov. V prvom si mali vybrať respondenti dôveryhodného politika spontánne: Andreja Kisku menovalo o štyri desatiny viac respondentov ako Roberta Fica (23,4 verzus 23 percent.) Ak má dnes Smer volebné preferencie okolo 25 percent, tak 23 percent dôveryhodnosti voči premiérovi sa dá pripísať im. No kam sa podela dôvera pre prezidenta? Navyše ten trend je v čase viditeľný, darmo ho médiá ukryjú do merania, kde sa respondentom otázka podsunie (dôverujete Andrejovi Kiskovi? - 52,6 percenta).

15.02.2018 15:00
debata (51)

Pri nástupe do funkcie prisľúbil, že sa stane hlavou štátu pre všetkých. V priebehu výkonu mandátu sa vyprofiloval ako prezident opozície a mediálnych bublín, s ktorými chodí na cesty aj na večierky. Zarátajme však všetky opozičné strany – a vyjde nám o dosť nižšie číslo, ako nameraná spontánna dôveryhodnosť. Číslo by sa však dalo verifikovať len v nových voľbách.

Erik Tabery, šéfredaktor týždenníka Respekt (vlastníka miliardára Zdeňka Bakalu), Kiskovi poslal z Prahy prosebný e-mail, aby preboha kandidoval, lebo vďaka nemu Česi prestali na Slováčikov hľadieť zvrchu. Zatiaľ nevedno, ako sa rozhodne, no Tabery mu rád pomôže. Poslal dokonca prezidentovi SR e-mail, kam sa mu môže ozvať, ak by potreboval poradiť…

Pripravení sú aj umelci všetkého druhu. Podobne to bolo v nedávnych voľbách prezidenta ČR. Na podporu „Antizemana“ sa po celej českej krajine konali koncerty a umelci vydávali rozličné vyhlásenia a požiadavky. Napríklad filmový producent Fero Fenič nástojil na tom, aby kandidáti počas prezidentskej debaty stáli! Konečný výsledok pre „Antizemana“ ukázal, že ak je niečoho veľa, tak je toho príliš.

Herci, herečky a umelci vôbec vyhrali politikom novembrovú nežnú revolúciu. Boli najviditeľnejší, ale nie v tom bola zašitá ich sila. Svojím umením v tom starom režime dýchali s divákmi a poslucháčmi spoločný vzduch. Ľudia im verili cez postavy, ktoré hrali.

Za takmer tridsať rokov sa niečo zmenilo a vidíme to pri každom politickom happeningu, voľby nevynímajúc. Čím silnejšie umelci a novinári zatlačia na pílu, tým rýchlejšie si pod sebou podrežú konár a ich kandidát padá spolu s nimi. Miloš Zeman určite vďačí mnohým z nich za svoje víťazstvo – taká bola odpudzujúca ich okázalá hra na Drahoša.

Spisovateľ David Zábranský hovoril o tom, ako sa v Česku hľadal „Antizeman“. Pár percent ľudí, ktorí sa cítili byť buditeľmi rána, to úplne pokazilo tým zhruba 40 percentám, ktorí sa rozhodli voliť Jiřího Drahoša. Intelektuálne, politické aj osobnostné zlyhanie.

Andreja Kisku do kresla nevyberala „kaviareň“. Na začiatku prezidentskej misie mal na svojej strane veľkú časť obyvateľstva. Otázka je, či neprichádza o ňu vďaka nadmernému aktivizmu svojich úhlavných prajníkov. V tom aktivizme sú slepo neúnavní. V dobrej viere agitujú, propagujú, organizujú (priam podľa V. I. Lenina). Nie sú to však boľševici, iba to robia ako boľševici.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Andrej Kiska #volebné preferencie #dôveryhodnosť politikov