Jablká svárov

Každé nahliadnutie do minulosti človeka nevdojak presviedča, že s jablkami nie sú žarty. Napríklad nejaká krajina ich odušu pestuje, iná, vlasteneckejšie založená, na ne uvalí sankcie, a toto ovocie úžasne zlacnie.

21.04.2018 12:00
debata

I keď z toho by sa vlastne jablká ani nemali tešiť, lebo fakticky majú po chlebe. Ale istotne sa to netýka týchto plodov v iných štátoch, v ktorých, napriek spomínaným okolnostiam zostávajú vzácnym zdrojom vitamínov.

Pre jablko vzplanula vojna už v najstaršej histórii, keď úbohý a politicky celkom nerozhľadený pastier Paris pri dobovej svojráznej voľbe missiek medzi čarovnými bohyňami vyvolil tú politicky najnevhodnejšiu. Zlaté jablko bolo síce jediným povoleným volebným prostriedkom, no zvyšné dve a zneuznané bohyne pastiera doničili takmer rovnakým spôsobom, ako by dnešné feministky dokatovali hocktorého láskavého džentlmena, keby ho dostali do rúk.

V dávnych časoch však z onej voľby Paris trochu profitoval, lebo si ňou získal lásku najkrajšej ženy sveta – Heleny, dokonca aj spolu s ňou. Následkom toho vypukla vojna medzi Grékmi a Trójanmi, v ktorej zahynulo mnoho statočných príslušníkov oboch národov. Podobne v kresťanstve si úlohu zakázaného ovocia v symbolickej rovine hneď prevzalo jablko. Obrázky, na ktorých ho Eva, nahryznuté jedovatým hadom, odovzdáva Adamovi, aby ho prvý ochutnal on, sú dodnes všeobecne rozšírené a obľúbené. Navyše každý vie, čo si má o tom myslieť.

Jablko politicky využil i švajčiarsky hrdina William Tell, keď ho donútili, aby ho zostrelil jediným šípom z kuše z hlavy svojho syna Waltera. Tell to bez problémov dokázal a dovŕšil revolúciu.

Rajské jablko, ako sa pôvodne nazývala paradajka, politicky využil aj súdruh Stalin, keď ho príležitostne dal umiestniť na stoličku súdruha Beriju, rovno pod jeho zadok. Šokovaného mliaždiča vzápätí ostreľoval ostrými posmeškami. Súdruh Berija to však súdruhovi Stalinovi po čase huncútsky vrátil, lebo keď ten zomieral, tak mu vtipne nezavolal lekára.

Jednoducho, keď človek pozorne prechádza históriou alebo umením, naráža na tento druh ovocia takmer na každom kroku. Preto ma neprekvapilo ani jablko, ktoré sa zjavilo na pracovnom stole Donalda Trumpa pri jeho inaugurácii za prezidenta. Priniesol mu ho nezištne bývalý riaditeľ FBI James Comey, ktorý scénu podrobne opísal vo svojej poslednej knihe Vyššia vernosť.

Podľa vlastných slov išlo o odrodu Gala, červený, lesklý, sladký plod, teda zdravý a zmysluplný darček. Trump však vyhlásil, že on jedáva iba jablká Golden Delicious a podal ohrdnutý darček Stevovi Bannonovi. Ten ho so smiechom odhodil do koša. Pre riaditeľa FBI to malo neblahé následky, lebo napriek tomu, že mal dobré úmysly, uvedomil si, že je vlastne v „hniezde zmijí“. Na základe podobných neprofesionálnych názorov prišiel aj o funkciu.

Trump, ako som vyrozumel, zrejme očakával od agenta iné výsledky než poetické symboly. Azda poznal interpretáciu rozprávky Snehulienka Ivana Mládka, v ktorej Ježibaba podala princeznej jablko a povedala jej: „Neboj sa, nie je otrávené, aj keď je také bledomodré!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #James Comey