Smrť na zlyhanie orgánov

Andrej Kiska sa už nemusí tváriť, že je prvým občanom všetkých. Oznámil, že ako prezident končí. Nemal poruke Roberta Fica, aby mu potľapkal po pleci, ale jeho odkaz je jasný: ja neodchádzam!

25.05.2018 15:00
debata (17)

Na akom koni pricvála, ešte nevie. To nevedel ani vtedy, keď sa lyžoval v Alpách, rozosmiate fotky vešal na web a na patológii boli dvaja mŕtvi občania Slovenskej republiky, ktorí zásadne zmenili pomery v jeho vlasti. Až keď sa odpočinutý vrátil a naplnili sa námestia, ľudia trúchlili a vládni politici v šoku hľadali v kríkoch dlažobné kocky a Sorosa, vedel: udalosti ho posunuli tam, kde nebolo uhnutia.

Modlil sa a zdá sa, že si vymodlil miesto opozičného lídra. Formálneho, na čele strany, alebo neformálneho v mimovládke či nadácii. Počká si. Komunálne voľby budú skúškou pre nové strany, nie pre neho. Ak to s nimi nedopadne, tak to dopadne inak. Andrej Kiska by podľa vlastných slov rád domov, k rodine. Lenže – neviditeľné záväzky držia pevne. A tak sa vráti a s ním sa vráti zákon, ako vo westerne. Z reakcií modrých zväzákov v diskusiách cítiť, že sú mierne naradostení, aj keď mierne v šoku – „ja som galkovec, ale pri tom nastavení Kiska s Miklošom by som bol v prudkej dileme". Mazaní propagandisti si už dláždia cestu a niet tých, čo by im namazali schody. Najšpinavšia literárna postava v Pasternakovom Doktorovi Živagovi je Komarovskij. Áno, ten, ktorý zneužije mladú Laru, áno, ten, ktorý je za každého režimu tak strašne potrebný. Vždy pripravený. Poznáme ich, kráčali chvíľu spolu s nami, ale keď zaviali nové vetry…

Aby sme nezabudli, kde je začiatok konca čias, ktoré žijeme: Ján Kuciak a jeho priateľka sú mŕtvi. Prezident v čerstvom rozhovore pre noviny hovorí, že bol zhrozený, keď sa dozvedel, že minister vnútra mal z tajnej služby informácie aj o talianskej mafii na východe – a nekonal. Prezident to nevedel? Nevedel to premiér? Kto zlyhal? Preto musia mať od tajných tajné informácie nechránení novinári? A jeden z nich preto zomrel? Novinárke Holcovej vzali mobil a novinárska obec je pobúrená – lebo neverí policajtom ani politikom. Ich kolega bol dátový macher, mnohí volajú po podobných. Nevieme, čo sa v tomto štáte deje, ale nie je normálne, ak službu, za ktorú každý občan platí – teda štát – majú nahrádzať neskúsení a úplne bezbranní novinári. Prezident je zhrozený, lenže on má byť predovšetkým informovaný. A ak je, tak má konať, nie chodiť po dovolenkách.

Ján Kuciak vo videu hovorí o spolupráci novinárov, ako si zakódovane odovzdávali informácie. To, čo vedel on – a prečo ho možno dali popraviť – pravdepodobne vie aj niekto iný. Niečo, na čo možno prišiel náhodou, možno cielene – ktovie? Presnejšie – kto to vie? Čo to je? Ten niekto je však v ohrození. Služba na ochranu občanov štátu asi zlyhala, s ňou aj tí, čo dostávajú informácie. Preto treba bezpodmienečne to klbko rozpliesť, padni komu padni. A nájsť aj obchodníkov s tajnými informáciami, ktoré (asi) predávajú tomu, kto kúpi. Tam je možno jadro pudla. Ján Kuciak zomrel na zlyhanie orgánov. Kompletne.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Andrej Kiska