Kohútie zápasy

Prejav Andreja Kisku v parlamente nadchol komplet opozíciu parlamentnú aj mimoparlamentnú. Ostrie bojového meča malo odťať hlavu Robertovi Ficovi, ale to nie je novinka. Výpady proti nemu boli zakódované už v predchádzajúcich prejavoch písaných v Prezidentskom paláci, tentoraz však projektanti nového politického subjektu nič nešifrovali. Republiku zúžili na jedno bojisko s dvoma kohútmi. Ak poznajú súpera, museli očakávať odpoveď. Hlava, na ktorú mierili, sa neváľa v ringu. Tlak určite vyvolá protitlak, a ak sa siaha po zbraniach hromadného ničenia celej vlády, nebude to slušné víťazstvo.

21.06.2018 10:00
debata (7)

O pozícii prezidenta pre všetkých občanov už netreba hovoriť, Kiska oznámil, že končí. Myslí si, že tým si uvoľnil ruky a môže agitovať naplno. A jeho politický tím sa do toho oprel, zatrúbil plnou parou vpred. Súper je stále na kolenách, z poslaneckej lavice sa nedá viesť rovnocenný zápas, ako keď sedel na Úrade vlády, preto treba do neho, kým je mäkký. Priateľské médiá to istia. Obavy u nich vyvoláva médium verejnej služby, ktoré má zo zákona patriť všetkým, nielen opozičným koncesionárom.

Podľa najnovšieho prieskumu britského Reuters Institute for the Study of Journalism je verejnoprávna RTVS po spravodajskej televízii TA3 druhou najdôveryhodnejšou mediálnou značkou na Slovensku. Na treťom mieste Rádio Expres, ďalej v poradí: TV JOJ, Hlavnespravy.sk, Tvnoviny.sk, Pravda, Aktuality.sk, SME, TV Markíza, Webnoviny.sk, Plus 7 dní, Cas.sk, Topky.sk a Nový Čas. „Mienkotvorný“ prúd dvíha varovný prst: čože? Konšpirátori? A kde sme my?! A druhým dychom vysloví opovrhnutie – to je tak, keď sa dôvera stotožňuje s profesionalitou. To je ako chodiť k homeopatom.

Špička, ktorá sama seba za špičku vyhlásila, udeľuje si vyznamenania, navzájom sa číta a prezident chodí na jej večierky, získala pocit, že sa jej každý musí báť. Nijaký tlačový zákon ani správny orgán ich nedonúti konať inak, ako sami chcú. A ak sa opováži, najlepšie je zapchať hubu ad hominem. Okrikuje hlúpych konzumentov, že si nevedia na trhu vybrať fajnovosti. Netušia, že dôvera nie je na predaj. Môj príbuzný, človek vzdelaný, povolaním architekt, mi nedávno povedal, ako za socializmu čítal noviny: medzi riadkami. Pravda nebola v Rudom práve, aj keď malo najvyšší náklad a najlepšie platených novinárov. Dnes pravdu nehľadá medzi riadkami – ale v alternatíve. Začudovala som sa: taký vzdelaný, úspešný človek? „Aj ja mám svoju slobodu. Našťastie.“

Román Jamesa Clavella Potkan kráľ rozpráva o zajateckom tábore počas druhej svetovej vojny. V tom svete so zvláštnymi jednoduchými pravidlami sa nájde darebák, ktorý vie zarobiť aj na ľudskej biede. Volajú ho Kráľ. Svojmu priateľovi Petrovi Marlowovi povie: „Keď raz viete, za koľko možno chlapa kúpiť, môžete ho využívať, ako chcete. Okolo toho sa krúti svet. Je elita a potom sú ostatní. Ja som elita. A elitou aj zostanem.“ Ale len dovtedy, kým sa ucho neodtrhne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #Andrej Kiska #správa o stave republiky