Keď na hru neostáva čas

Poznatky lekárskych a spoločenských vied môžu byť opakovane potvrdzované, no ich robustnosť nemá pre rozhodovanie o rozdelení spoločenských zdrojov dostatočnú váhu. Azda najsmutnejším politicky nezohľadňovaným faktom je, že v ranom detstve sa rozhoduje o vývoji mozgu, o našom záujme o svet, o zdraví v dospelosti a o tom, či sa naše nadania rozvinú alebo navždy zakrpatejú.

08.08.2018 15:00
debata (2)

Pre utváranie verejných politík má voličov hlas väčšiu závažnosť. Ak volič nechápe zmysel poskytovania slušného bývania rodinám v núdzi a považuje to za krivdu, vedecké poznanie i medzinárodné dohovory a záväzky, ktoré ním boli inšpirované, pôjdu bokom. Politici vedia, že volič ocení väčšmi ako jazyk vedy či medzinárodných dohovorov to, ak sa mu privrávajú našsky – tvrdou sedliackou rečou reciprocity. Nedal si, nedostaneš. Ak chceš pomoc, musíš si zaslúžiť.

V civilizovanom svete sa toto tvrdé morálne pravidlo na deti neuplatňuje, ale naša prísna nátura výnimky neuznáva. Poznatky o tom, že zlyhávanie chudobných detí v škole spôsobujú okrem iného nedostatočne rozvinuté jazykové kompetencie a nesústredenie pre skrúcanie žalúdka od hladu, sa zametajú pod koberec floskulou, že od vzdelávania ich odrádza to, že ich rodičia ráno nevstávajú do práce.

Občianske združenie Cesta von založili ľudia, ktorí vedia, že rané detstvo je čas mimoriadnej dôležitosti a tomu podriaďujú svoje projekty. Sú určené pre najchudobnejšie komunity. V jednom z nich učia dospelých členov rodiny hrať sa s deťmi a hrou podnecovať rozvoj ich motoriky, poznávacích schopností a ďalších dôležitých spôsobilostí pre život. Neučia ich to v ambulancii detského psychológa vybavenej hračkami a stimulačnými pomôckami, ale v ich domácom skromnom prostredí, kde nájsť štvorcový meter na slobodný pohyb a hru batoľaťa je ťažká úloha.

Ale nielen to. Tu na hru nezostáva čas. Rodičov zamestnáva starosť ako nakŕmiť rodinu, ako ju zohriať či vysušiť zvlhnuté veci po vode, ktorá počas dažďa do chyže natiekla zvrchu aj zospodu. A rodičia nemali ani kde primeranú hru s dojčatami odpozerať. Do škôlky nechodili a tam, kde vyrástli, sa malá chyža tlačí na chyžu a nikdy tu nebolo také čosi ako detské ihrisko. Potrebujú niekoho, kto ich navedie k podnetnej hre s dieťaťom, ktorú zvládnu i vo svojich domovoch.

Láskavé a bezpečné prostredie dokáže kompenzovať aj ťažké neprívetivosti života. Združenie Cesta von sa preto usiluje viesť najchudobnejších rodičov, aby dokázali deťom od najútlejšieho veku poskytovať potrebné podnety a zažívať s nimi radosť a vrelosť pri spoločnej hre.

Povedané jazykom doby, tento projekt je skvelou investíciou do budúcnosti zapojených detí. Investícia sa však môže zmariť, ak zostane izolovaná. Ak sa tvorcovia politík nepokúsia presvedčiť verejnosť o rozumnosti programov zdravého bývania pre rodiny s deťmi. Ak sa naďalej budú báť zvýšiť sociálne dávky aspoň tak, aby sa kompenzovalo ich znehodnotenie infláciou a rastúcimi cenami potravín.

Ak budú naďalej používať hladovanie detí ako motivačný prostriedok k zamestnaniu sa dospelých. Zúfalstvo nikdy nemotivuje k dobrému. Aj to je známy fakt.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cesta von #rodiny v núdzi #investícia do budúcnosti