Predčasné voľby na obzore

Nielen všetkých spoluobčanov, ale dokonca aj mňa hlboko znepokojilo, že americký prezident Donald Trump nemá vraj najvhodnejší vzťah k Ivanke. Je to naša druhá najväčšia osada a do svojho katastra už takpovediac vcucla i časť pristávacej dráhy bratislavského Letiska M. R. Štefánika, čo je vlastne najväčšie letisko hlavného mesta Slovenska.

19.08.2018 11:00
debata (15)

Prirodzene, existujú aj úplne opačné názory, teda, že letisko sa samo akosi predralo až do katastra Ivanky a najväčšie je aj tak rakúsky Schwechat. Svoj medzinárodný význam to prvé však prirodzene nadobudlo až únosom vietnamského občana z Nemecka, čo každé letisko nedokáže. Preto sa vôbec nemožno čudovať, že púta záujem najvyšších politických kruhov. Pochopiteľne, nielen našich, i keď tie, aspoň pre nás, majú tiež určitý význam.

Znepokojený týmto vývojom situácie som sa doslova rozbehol na trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave. Svoju pracovňu tam má v otvorenej spoločnosti, teda rovno na lavičke v parčíku, aj známy forenzný politológ, ktorý vie dať všetky medzinárodné udalosti do súvisu.

Už zďaleka videl moje znepokojenie. Ba v očividnej snahe ma upokojiť, sa pred rozhovorom posilnil mocnými dúškami z okolkovaného osviežujúceho nápoja, ktorý pri mojich otázkach zatiaľ nikdy nepustil z ruky.

„Upokojte sa! Ide o nedorozumenie! Nejde tu o našu Ivanku pri Dunaji, ale o americkú Ivanku pri Trumpovi, teda o konkrétnu osobu, ktorá je jeho dcérou. Teda vlastne sa skúma názor nahnevanej prezidentovej exporadkyne Omarosy Manigault-Newmanovej, ktorá, popri iných, zdôraznila aj tento aspekt.“

Prekvapil ma. Nuž, ľudia majú s deťmi všelijaké vzťahy. Často negatívne, napríklad ako nehodný otec k novej vojvodkyni zo Sussexu, Meghan Markleovej. V tomto prípade je to však iné, lebo prepustená poradkyňa Omarosa o vzťahu Ivanky a otca Donalda vraj povedala: „Nie je príjemné ich sledovať.“

Z toho sa dá vraj úplne jasne usúdiť, aspoň podľa tlače, všetko. Potešilo ma síce, že nejde o naše letisko, no pri ňom stále ide o únos Vietnamca. Teda vlastne o princíp, lebo unášať nie je politicky správne. Aj keď sa vraj Nemci medzitým vyjadrili, že Hanoj im ich uneseného Vietnamca vráti.

„Ako je to s unášaním našich Vietnamcov? Sú azda rovnako vzácni ako tí nemeckí?“ obrátil som sa na unaveného politológa.

„Neviem. Ráno na trhovisku ešte všetci boli!“ odvrkol.

„Mal som na mysli, či môže nejaký ďalší únos ovplyvniť naše predčasné voľby?“

Očividne ho moja otázka zaujala: „To závisí od toho, či má naše občianstvo a volebné právo. Ak unesiete takého Vietnamca, potom unesiete aj jeden hlas, ktorý môže byť rozhodujúci. Ak unesiete iného Vietnamca, ktorý to právo nemá, tak by to vplyv mať nemuselo. Rovnako ako keď unesiete Vietnamca, ktorý nejde voliť, hoci môže. Už jeden je veľa!“

Zdá sa teda, že nás predčasné parlamentné voľby neminú. V týchto horúčavách je rozumné asi všetko. Najmä keď som si prečítal v celkom nekonšpiratívnom denníku podnetnú analýzu, že „Kiskova strana má potenciál cez 20 percent“. Ešte ju síce oficiálne nezaložili, no na druhej strane, ani neuniesli.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivanka pri Dunaji #Kiskova strana #kauza únosu Vietnamca