Bez realitnej kancelárie

Nízke hypotekárne úroky nafúkli ceny realít a spolu s čoraz väčším počtom nových pracovných miest sa odrazili vo zvýšenom záujme ľudí o prenájom bytov. Podobná situácia v raste cien nehnuteľností a ich prenájmov sa týka väčšiny krajín EÚ s výnimkou štátov postihnutých krízou.

03.09.2018 12:00
debata

Realitný trh v Česku na rozdiel od Slovenska zareagoval výrazným nárastom nepriamych obchodov bez realitných kancelárií. Záujemcovia o predaj, kúpu a prenájom majú čoraz lepšie možnosti riešiť svoje požiadavky cez špecializované portály. Tie sa neobmedzujú len na uverejnenie inzerátov, ale aj na kompletné balíčky služieb zákazníkom, vrátane kvalitného nafotenia nehnuteľností, poskytnutia vzorov zmlúv a zasielanie vytriedeného zoznamu záujemcov. V porovnaní s realitnou kanceláriou pritom takéto služby stoja maximálne niekoľko stovák eur. Ak klient ušetrí niekoľko tisíc eur na provízii realitky, zvyčajne mu neprekáža ani nutnosť zabezpečiť si osobne alebo v zastúpení podanie návrhu na vklad do katastra nehnuteľností. Špecializované portály umožňujú selekciu záujemcov o prenájom podľa rôznych definovaných kritérií. Vlastník chce vopred vedieť, či záujemca nie je fajčiar, nechová domáce zvieratko a pod.

V zahraničí je totiž obvyklé, že v prípade prenájmov si majiteľ bytu dôkladne preveruje bonitu budúceho nájomcu. Napríklad vo Francúzsku alebo v Nemecku je bežné, že nájomca musí skôr, ako si chce pozrieť prenajímaný byt, predložiť písomné referencie od zamestnávateľa, výpisy z účtu alebo dobrozdanie predchádzajúceho prenajímateľa.

Preverovanie solventnosti nájomcov je často ešte prísnejšie ako bankové procedúry spojené s poskytnutím hypotekárneho úveru. Snahou prenajímateľa je vyhnúť sa riziku, že nový užívateľ nehnuteľnosti bude tzv. nájomným nomádom, ktorý ničí cudzí majetok a nechce sa dobrovoľne vysťahovať z bytu. Kapitolou samou osebe sú kvalitné nájomné zmluvy, ktoré chránia rovnomerne prenajímateľa aj nájomcu. To sa týka aj výpovedných lehôt, primeranosti alebo opodstatnenosti zmluvných pokút, ktoré si pri porušení nájomných zmlúv môže uplatniť prenajímateľ, ako aj obvyklej kaucie vo forme depozitu požadovaného od nájomcu pri odovzdaní bytu do užívania.

Veľké peniaze, ktoré sa točia v dnešnom realitnom biznise, sú lákadlom pre špekulantov a podvodníkov. Veľa Slovákov hľadajúcich podnájom v Bratislave sa v uplynulých rokoch stalo obeťou zahraničných podvodníkov ponúkajúcich v inzerátoch na obrázku lákavo vyzerajúce byty za super cenu bez provízie. Vylákaním depozitu vo výške jedno- až dvojmesačného nájomného bez toho, aby si záujemca mohol pred jeho zaplatením byt prezrieť, prišlo mnoho ľudí o ilúzie aj peniaze.

Nástupom nových informačných technológií sa napriek skvalitňovaniu služieb zužuje priestor pre realitné kancelárie. Zlepšiť realitné prostredie môžu nielen príslušné stavovské asociácie, ale potrebným vydaním osvetových publikácií o daňovo-odvodových aspektoch najmä pri prenájme nehnuteľností aj samotný štát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #realitný trh