Kto patrí do basy

Za vyvesenie transparentu za ochranu životného prostredia na vežu Hornonitrianskych baní vzali aktivistov a aktivistky Greenpeace do väzby, aby vraj neopakovali trestnú činnosť. S ekológmi nakladáme horšie ako s vrahmi?

04.12.2018 16:00
debata (33)

Aktivisti prišli upozorniť na fakt, že uhoľný priemysel spôsobuje jedno z najväčších prírodných znečistení, urýchľuje klimatické zmeny a napadá zdravie ľudí v bezprostrednom okolí. A to ho ešte dotujeme zo štátnych peňazí.

Najprv ich obvinili z ohrozovania zdravia zamestnancov, ale túto lož museli zmierniť na obvinenie z ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Dokonca sa rozhodlo, že zadržaní ostanú vo väzbe až do konania súdu ako nebezpeční zločinci. Väzba sa neudeľuje často ani v prípadoch znásilnení a vrážd, na slobode dokonca súd stíha vraha mladého Filipínca z tohtoročného prípadu v Bratislave.

Odkedy je všeobecný prospech prospechom súkromnej firmy? Budú zadržiavať aj ľudí, čo sa postavia proti neustálemu komerčnému výrubu našich lesov? Tento trend a zápas o jeho podobu sa nedeje len u nás.

Pred niekoľkými mesiacmi sa odohral v Nemecku boj za záchranu Hambašského pralesa, ktorý chcela vyrúbať a rozšíriť tak svoju baňu na hnedé uhlie firma RWE. Ide o najväčšieho znečisťovateľa ovzdušia v Európe! Na mieste políciu inštruovali, že má chrániť súkromné záujmy a práva tejto nemeckej firmy, ktorá agresívne zakročila proti ľuďom chrániacim starobylý les. Pri nešťastnom páde zo stromu jeden človek zomrel. Oblastný súd nakoniec rozhodol, že prales sa likvidovať nebude.

Nejde iba o boj za ochranu prírody, ale aj o to, akou spoločnosťou budeme. V Maďarsku prebiehajú veľké študentské protesty proti neslýchanému nátlaku na Stredoeurópsku univerzitu, ktorá sa kvôli Viktorovi Orbánovi musí vysťahovať z Budapešti do Viedne, proti plánovanej privatizácii štátnej Korvínovej univerzity, pro ktorej bude nasledovať spoplatnenie ďalších vysokých škôl a privatizácia Maďarskej akadémie vied.

Naši južní susedia protestujú proti bezprecedentnému zasahovaniu do univerzitných slobôd, lebo maďarský premiér zakázal výučbu rodových štúdií, ktoré vyškrtli z tohto ročníka, a namiesto nich sa bude vyučovať „rodinné plánovanie“, aj proti plazivej totalitarizácii vzdelávacích štruktúr. Na akadémii vied priznali, že pod týmto tlakom je ktokoľvek, kto je kritický voči vláde, venuje sa rodovým témam, LGBT alebo migrácii. Akademikom dokonca odmietli konferenčné príspevky z politických dôvodov. Aby toho nebolo málo, Orbán teraz posiela do väzenia „najväčších kriminálnikov“, ľudí, čo sa ocitli na ulici bez domova. Hádam aby neboli očividným mementom jeho asociálnych politík.

Chceme byť spoločnosť, ktorá „drží hubu a krok“, aby si niekto mohol robiť svoje kšefty, alebo sme spoločnosť, ktorá má vyššie ciele – ochranu kvality života a životného prostredia, politické slobody a podporu najslabších členov nášho spoločenstva? Nenásilná, mierová, aktivistická politická akcia vždy bola a bude prostriedkom zápasu za lepší svet. Do basy v tomto prípade patrí ktosi iný.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #väzba #Greenpeace #Hornonitrianske bane