Začnite panikáriť

Je smutné, že najlepší príhovor na Svetovom ekonomickom fóre v Davose mala 16-ročná stredoškoláčka. Celkom natvrdo im porozprávala o hrozbe klimatických zmien. Mladá Švédka Greta Thunbergová už od minulého roku organizuje „štrajk za klímu“. Každý piatok namiesto školy sedí pred parlamentom a usiluje sa upozorniť na to, že od slov na ochranu klímy je zatiaľ ďaleko k činom.

29.01.2019 00:00
debata (9)

Ak sa vlády nerozhodnú konať, nemá vlastne veľmi prečo študovať, pretože ju a celú mladú generáciu nemusí žiadna ružová budúcnosť čakať.

Na fóre boli klimatické zmeny témou číslo jeden. Tie majú na svedomí najmä emisie – spaľovanie fosílnych palív, ropy, uhlia a zemného plynu. O to tragickejšie vyzeralo, že Greta cestovala do Davosu 30 hodín vlakom, kým na miestnom letisku sa tlačil rekordný počet neekologických súkromných lietadiel zúčastnených lídrov.

Okrem apelu na to, aby konečne prítomní spanikárili a začali konať, nikoho nešetrila: „Niektoré firmy a politici vedia úplne presne, aké neoceniteľné hodnoty dali za obeť pre svoje nepredstaviteľné zisky. Myslím si, že mnohí, čo tu dnes sedíte, patríte k tej skupine ľudí.“ Sedeli tam aj predstavitelia najväčších firiem v oblasti fosílnych palív, ktorí sú pre fórum „strategickými biznis partnermi“.

U nás sa pramálo rozprávalo o správe panelu OSN o klimatických zmenách, ktorá vyšla koncom minulého roka. Jej obsah je hrozný, už vzhľadom na urgentný tón, ktorý vedci v správe použili. OSN je totiž vo svojom jazyku inak vždy diplomatická. Po zahrnutí 6 000 vedeckých výskumov a pri súčasnej úrovni vedeckých poznatkov v nej konštatujú, s nemalou dávkou paniky, že svet má približne dvanásť rokov na to, aby zvrátil trend globálneho otepľovania tak, aby nepresiahol oteplenie o 1,5, resp. 2 stupne Celzia. To znamená do roku 2030 znížiť emisie o 55, resp. aspoň o 25 percent. Pri súčasnom tempe totiž dosiahneme oteplenie Zeme až o 3,2° C do roku 2100, čo bude mať katastrofálne dôsledky na životné prostredie.

Pri takom scenári viaceré pobrežné územia zmiznú úplne, už dnes horúce kontinentálne oblasti budú neobývateľné a milióny ľudí nebudú mať prístup k takým elementárnym záležitostiam ako k pitnej vode. Čo si možno málokto pri toľko prepieranom Kompakte o migrácii uvedomil, skutočnou výzvou budúcnosti bude práve migrácia zapríčinená dôsledkami globálnych zmien klímy.

Môžeme si síce gratulovať, že pre strednú Európu sú vďaka našej polohe predikcie miernejšie, výsledkom bude „len“ postupujúci trend horúcich liet so silnými celoročnými výkyvmi a „zblázneným“ počasím. Pre zvyšok sveta to však môže byť podstatne horšie. Čisto egoisticky: ten zvyšok sveta sa k nám totiž bez pozvania môže nasťahovať a vzhľadom na počet ľudí, desiatky až stovky miliónov ohrozených globálnou zmenou klímy, nezabránime im v tom žiadnym spôsobom.

Vo svetle skutočných problémov tak kúpené rigorózky a diplomovky, šarvátky, či sa s luxusnou spoločníčkou viac poznala koalícia alebo opozícia, a iné „megakauzy“ nemajú význam. Hovoria iba o úbohom stave spoločenskej diskusie a o nízkych politických schopnostiach našej elity. Máme totiž podstatne reálnejšie problémy.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #Davos #Svetové ekonomické fórum #Globálny kompakt o migrácii