Prebudená Európa

Všetci spoluobčania si s prekvapením uvedomili, že politický pohyb na Slovensku nesledovali dosť pozorne. Venovali sa totiž prvým voľbám, prezidentským, no za nimi sú hneď ďalšie voľby: do europarlamentu!

03.03.2019 10:00
debata (4)

Je to, ako keď človek sníva o nejakom normálnom búrlivom vlnobití, no zrazu prezrie, že ho nezadržateľne unáša cunami. Pritom však pred sebou celkom zreteľne vidíme hnutie, ktoré môže do doteraz nevídaných končín odniesť nielen Slovensko, no hádam aj celú Európu.

Tento poryv v súčasnom svetom dianí môžeme bezprostredne rozdeliť na materiálny a duchovný. V materiálnom zmysle ide v Európe o fakt, ktorý už nemožno spochybniť, a týmto faktom je neodvolateľná a neprehliadnuteľná skutočnosť, že predseda OĽaNO Igor Matovič sa rozhodol kandidovať do europarlamentu. Teda preniesť doň jednoducho celý pokrok, ktorý na Slovensku v politickej oblasti dosiahol.

V duchovnom zmysle je tento poryv ešte intenzívnejší, lebo Matovič v súvislosti so svojím materiálnym rozhodnutím vyslovil aj svoje vlastné duchovné myšlienky, ktoré sú rovnako zmysluplné. Ide o záchranu Európy, objasňovanú pomerne nenáročnou a príťažlivou formou. Veď z takmer všetkých vyslovených myšlienok cítiť, že škola Matovičovi bola vždy najmä hrou, ako svojho času istotne bystro usúdil na základe tejto všeobecne známej ilúzie Jana Amosa Komenského.

Z toho však vôbec nemožno usúdiť, že myšlienky, nijako nepoškvrnené vzdelaním, by boli vždy azda prehrou. Tie iné, ako sa Matovič vyjadril proti pomyselným oponentom, majú iba „múdrosráči, ktorí pre voľby do europarlamentu neurobili nič“.

Ako sa dalo vybadať z jeho vystúpenia, Európa je takým nadnárodným „domom“, ktorý sa geograficky a geopoliticky nachádza medzi Donaldom Trumpom a Vladimirom Putinom. Putin je jasný a Rusko je škodlivé – má sa ku Slovensku asi 1:1. Ale škodlivým sa – po nečakanom Matovičovom precitnutí – zrazu stali aj USA, čo ho vlastne primalo, aby už nespal, ale sám Európu svojím rozhodnutím zobudil. Lebo všade sú státisíce mŕtvych, v dôsledku čoho milióny živých chodia po Európe bez dokladov.

Jazyk, ktorým idey sprístupňuje, je stále zrozumiteľný. Napríklad: „Prezident Trump „má omnoho väčší rešpekt z nejakého magora v Severnej Kórei ako z Európy!“ Túto situáciu, aspoň podľa Matoviča, môže zmeniť už iba 50-tisíc „krúžkov“ od jeho voličov vo voľbách. Jeho program je primeraný významu OĽaNO: „Urobme Európu opäť veľkou! Urobme z nej svetovú veľmoc!“

Oproti predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, ktorému sa posmieval pre hodnosť kapitána v zálohe, vystúpil už v duchu Napoleona, ktorý naňho zrejme zosadol pri demonštráciách OĽaNO pred bytovým komplexom Bonaparte. Stíhačky sú premnožené, radary treba len občas, ďalšia vojna bude kybernetická! Proti Rusku postavíme asi okolie Trnavy, proti USA Záhorie. Čínu síce Matovič z plánov predbežne vynechal, ale aj na ňu dôjde!

Nežná zakliata Európa vlastne dostala otázku: „Môžem pobozkať tvoje prekrásne líčka?“ A jej zostáva iba slastne zašepkať v spánku repliku zo starej zabudnutej piesne: „Yes, Igor!“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #OĽaNO #Igor Matovič #voľby do Európskeho parlamentu