Veľké politické zmeny

Kým naši britskí európski spoluobčania nesmierne intenzívne váhajú, či pokračovať v budovateľskom úsilí zameranom na pozdvihnutie Európskej únie, alebo bez najmenšieho zaváhania radšej nepokračovať, naši slovenskí európski spoluobčania (to sme my!) sa radostne venujú voľbe svojho prezidenta.

16.03.2019 19:00
debata (1)

To vytvára na celom kontinente pomerne ostrý kontrast, ktorý sa pochopiteľne niekde odraziť musí. Najviac si to nateraz odnieslo Kresťanskodemo­kratické hnutie, z ktorého sa pod tlakom spomenutých svetových udalostí odštiepila celá nová politická strana: Kresťanská demokracia – Život a prosperita.

Nadmieru to nahnevalo lídra KDH Alojza Hlinu, ktorý sa o členoch novej strany vyjadril pomerne emotívne: „Fanatici, šialenci, sektári, prospechári!“

Zrod novej kresťanskej strany sa tak fakticky poníma ako istá heretická, čiže kacírska úchylka, ktorá pripomína triumfálny nástup kresťanstva v podmienkach zanikajúcej Rímskej ríše. Len čo sa jedni kresťania stali v krajine hlavnou silou, začali prenasledovať iných kresťanov.

To priviedlo rímskeho historika Ammiana Marcellina k podobným spôsobom neobjektívnemu a zaujatému tvrdeniu: „Žiadne divé zvery nie sú také nepriateľské voči ľudstvu, ako je väčšina kresťanov nenávistne naladená voči sebe navzájom!“

Je to, prirodzene, nanajvýš zastaraný názor, lebo každý vie, že kresťania sú dnes úplne iní, ba väčšinou voči iným kresťanom oveľa pokrokovejší a tolerantnejší. Samozrejme, KD-ŽP si tiež musí obhájiť a vybojovať svoje miesto medzi ostatnými stranami na Slovensku, ktorých je tu zatiaľ biedne málo.

Niektoré zdroje uvádzajú, že 60 aktívnych a okrem toho asi 90 v akejsi „likvidácii“. Pravdepodobne by bolo ideálne ich nejako pridružiť k bežne fungujúcim obchodným reťazcom, lebo s prekvapením som sa dočítal, že „politické hnutia na Slovensku vznikajú občas aj tak, že si niekto napríklad kúpi už existujúcu stranu a premenuje ju“.

Neviem, čo by mi na to povedala rodina, keby som sa z trhu vrátil s kvasenou kapustou, bryndzou a nejakou šikovnou a prítulnou politickou stranou, s ktorou by sa deti mohli zabávať aj celý víkend. Dúfam, že by sa rodina potešila a že nie všetky strany si môžu dovoliť výlučne iba oligarchovia. Teda azda medzi nimi sú i cenovo dostupné, najmä tie, čo sú už ojazdené ako staré autá.

Nemožno sa teda čudovať, že sa nová politická strana KD-ŽP proti spomenutým invektívam ostro ohradila, pričom tvrdo vyhlásila, že predseda KDH Hlina je predstaviteľ liberalizmu. Nuž, čo by mohlo byť v tejto súvislosti horšie? Vedel by si to niekto vôbec predstaviť?

Pritom vraj mnoho členov KD-ŽP pribudne z hnutia OĽaNO. Matovičova strana má pritom obrovskú výhodu, že členov v tomto procese nestratí, lebo tých skutočných má asi štyroch. Je však možné, že odchodom takpovediac „ich kresťanov“ sa i z OĽaNO prirodzeným spôsobom stanú predstavitelia liberalizmu. Zatiaľ však vôbec nie jasné, či to bude väčší trest pre kresťanstvo alebo pre liberalizmus.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #OĽaNO #Ammianus Marcellinus #Kresťanská demokracia – Život a prosperita