Grécke zadosťučinenie

V najbližších eurovoľbách kandiduje bývalý minister financií Grécka z čias vyjednávaní o eurovale. Yanis Varufakis nekandiduje v Grécku, ale, iróniou osudu, v Nemecku.

07.05.2019 16:00
debata (1)

Varufakis bol ministrom financií vo vláde premiéra Tsiprasa z ľavicovej strany Syriza. Grécko vtedy takmer zbankrotovalo a úporne sa vyjednávalo o gréckom eurovale. Na tejto kauze sa rozpadla aj Radičovej vláda. Grécko čelilo ohromnému tlaku zo strany trojky – Európskej centrálnej banky, Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu (MMF), aby prijalo podmienky „reštrukturali­zácie“ ekonomiky. Vyzeralo to napínavo: v referende bolo za vystúpenie z eurozóny 62 % ľudí a Syriza bola pripravená vystúpiť, po niekoľkodňovom vydieraní zo strany Nemecka a trojky premiér Tsipras ustúpil a prijal nadiktované podmienky. Minister financií Varufakis naordinovanú ekonomickú terapiu kritizoval ako fiškálne mučenie a na protest odstúpil z Tsiprasovej vlá­dy.

Dôsledky eurovalu a ekonomických reforiem pre Grécko boli katastrofálne. Väčšina peňazí sa použila na rekapitalizáciu európskych bánk a zmizla z Grécka, reformy mali za následok ročný pokles HDP o 11 % a raketový nárast nezamestnanosti. O čo horšie to bolo, o to viac im bolo nariaďované držať sa reforiem, ktoré ich do tohto problému dostali. Varufakisa mali za drzého blázna a Grékov za lenivých.

Slabá náplasť na rany prišla o pár rokov neskôr. V tichosti vyšiel vnútorný audit samotného Medzinárodného menového fondu a jeho závery sú mimoriadne tvrdé. Priznali, že ekonomické reformy naordinované Grécku boli veľkou chybou, dokonca sa Grécku v správe ospravedlnili. Kritizovali vedúcich pracovníkov, že klamali, situáciu v Grécku zle vyhodnotili, stali sa nekritickými zástancami eura a chceli ho zachrániť za každú cenu. Ignorovali prichádzajúcu krízu a nepochopili ani základné ekonomické koncepty stojace za existenciou spoločnej meny. Ďalej kritizovali úbohý manažment a štruktúru rozhodovania v rámci inštitúcie, v ktorej vlastne nebolo jasné, kto je za čo zodpovedný a kto o čom rozhoduje.

To sú slová interného auditu MMF na nekompetentnú úlohu, ktorú zohral v riešení eurokrízy. Nejde o málo. Chybné reformy v Grécku mali za následok prepad ľudí do chudoby, samovraždy a masívny exodus mladých ľudí za prácou. Nešlo o to, či sa niekto pomýlil na papieri. Chybné technokratické rozhodnutia mali reálny neblahý dosah na životy ľudí. Grécku sa nikto z trojky neospravedlnil, žiaden z manažérov ani riaditeľov nebol odvolaný a ekonomicky sa pokračuje stále po starom.

Varufakis medzičasom založil európske hnutie Diem25, ktoré kandiduje do eurovolieb ako prvá celoeurópska strana. Piliermi strany sú okrem iného silná ekológia, vyššie celoeurópske mzdy, spoločné sociálne politiky či odstraňovanie chudoby. Čerešničkou na torte je práve jeho kandidatúra v Nemecku, kde privádzal do zúrivosti ekonómov aj vtedajšieho ministra financií Wolfganga Schäubleho. Ak by bol zvolený, bolo by to iste drobné zadosťučinenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Janis Varufakis #voľby do Európskeho parlamentu