Slovenské koruny nikdy neprepadnú

Slovensko v roku 2009 nahradilo koruny eurom. Pri zavedení spoločnej európskej meny sme sa rozhodli, že korunové mince budú platiť do konca roka 2013 a bankovky bude možné vymeniť za eurá bez časového obmedzenia.

23.09.2019 16:00
debata

Práve preto ma prekvapil záver textu kriminálneho príbehu uverejnený v septembrovom vydaní kultúrno-spoločenského mesačníka Metropola: „Vrah ani počas vyšetrovania neprezradil, kde lup ukryl. Veril, že keď sa po rokoch vráti z väzenia, už nebude trieť biedu. No prepočítal sa, lebo zakrátko prebehla mena peňazí. Keďže vonku nemal nikoho, kto by mu skryté koruny vymenil za eurá, po prepustení nájde už iba bezcenné papiere.“

Úryvok z príbehu je úplne zavádzajúci. Slovenské bankovky bude možné vymeniť za eurá trebárs aj o dvadsať rokov. Nesprávne je tiež slovo mena peňazí, ktorú si autorka textu pomýlila s výmenou peňazí. Pri mene peňazí sa používajú rozdielne prepočítacie kurzy závislé napríklad od výšky hotovosti, formy vkladu v banke a pod. Cieľom je obmedziť množstvo novej meny, ktorou majú jednotlivci po novom disponovať. Víťazom je vždy štát či národná banka.

U nás prišli naposledy o peniaze ľudia, ktorí si nestihli v priebehu necelých dvoch týždňov po menovej odluke vo februári 1993 vymeniť československé koruny za slovenské. Dodatočné žiadosti o výmenu bolo nevyhnutné dokladovať napríklad potvrdeniami o tom, že pochádzajú od blízkeho príbuzného, ktorý zomrel, alebo na výmenu ich nemohli predložiť, lebo ležali v nemocnici.

Ak sú bankovky a mince krajín eurozóny neplatné, tak to automaticky ešte neznamená, že sú bezcenné alebo môžu mať hodnotu len pre numizmatikov. To platí iba v prípade platidiel Grécka, Fínska, Talianska a Francúzska. Španielske pesety vo forme mincí a bankoviek sa dajú vymeniť len do konca roka 2020.

Ostatné krajiny EÚ ponechali šancu vymeniť bankovky a prípadne aj mince bez časového obmedzenia. Výmena je v zásade možná len v pobočkách centrálnej banky danej krajiny. Najústretovejšie sa zachovali k tým, čo by chceli aj po rokoch vymeniť pôvodné, dnes už neplatné domáce platidlá za eurá, v Nemecku a Rakúsku.

Tieto štáty spolu s pobaltskými republikami, ktoré vstúpili do eurozóny iba nedávno, vymieňajú bez časového obmedzenia za eurá aj mince vyrazené v pôvodných domácich menách. Fenigy, marky, groše a šilingy tak budú platiť večne.

Majiteľ zväzku korunových bankoviek, ktorý sa ich rozhodne po rokoch vymeniť za eurá, sa nemusí obávať, že mu nárok na ich výmenu Národná banka Slovenska odmietne. Samozrejme, v prípade, že nejde o výmenu veľkého množstva korún vzbudzujúcu podozrenie, že pochádzajú z trestnej činnosti. Krajiny s prepadnutou domácou menou môžu všetky nevymenené peniaze považovať za mimoriadny príjem štátu.

Slovenské korunové bankovky sa budú dať vymeniť za eurá aj o desaťročia, hoci si za ne už dnes kúpime asi o štvrtinu menej, ako keď sme spoločnou európskou menou platili v našich obchodoch prvýkrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mince #slovenská koruna #Národná banka Slovenska #korunové bankovky #zavedenia eura #mena peňazí