Druhé výročie Európskeho piliera sociálnych práv

Čoskoro by sme si mali pripomenúť druhé výročie vyhlásenia Európskeho piliera sociálnych práv. Asi na oslavy nebude čas, predsedovia vlád členských štátov EÚ, Európsky parlament a Európska komisia sa pod tento dokument totiž podpísali 17. novembra.

15.10.2019 15:00
debata (2)

A ten deň zaiste prekryje iné, okrúhlejšie jubileum. Ohraničuje také výrazné zmeny v spoločnosti, že aj bežní ľudia ním predeľujú svoje osudy a rozprávajú, aký bol ich svet pred Novembrom a po ňom.

V porovnaní s ním je európsky pilier nedochôdča. Týči sa mimo našich životov, nevšímajú si ho médiá ani tí, ktorým dávajú voliči svoj hlas. Pritom v čase jeho vyhlasovania to sľubovalo konfrontačnú diskusiu. Predseda komisie Jean-Claude Juncker ho označil za nástroj, ktorým bude únia brániť práva svojich občanov. Zato náš vtedajší europoslanec Richard Sulík v ňom videl zasahovanie do kompetencií štátov, hrozbu nárastu verejného dlhu a vháňanie Európy do socializmu.

Búrlivé vítanie Európskeho piliera sociálnych práv je minulosťou. Správa o sociálnej situácii občanov Slovenskej republiky sa o ňom nezmieňuje. Ako zvyčajne sa dôkladne zaoberá dôchodkovými piliermi a tentoraz piliermi sociálnej ekonomiky.

V komunikácii s domácim obyvateľstvom zostávame teda len na úrovni číselnej evidencie. Tým priznávame, že jazyk sociálnych práv považujeme za nepraktický, ťažko spojiteľný s faktami alebo (či práve preto) za potenciálne výbušný.

Vďaka Európskemu štatistickému úradu pritom sa dá celkom ľahko spájať a porovnávať slová a činy. Na osobitných stránkach venovaných pilieru sú takmer ku každému jeho článku a záväzku k dispozícii časové rady údajov za viac ako desať rokov za všetky členské či pridružené štáty EÚ. Bez zložitého vyhľadávania, pekne na jednom mieste.

Chcete vedieť, akému podielu zamestnancov na dobu určitú sa u nás v priebehu troch rokoch podarilo získať trvalé pracovné miesto? Či sa v dobrých časoch zvyšuje podiel výdavkov na sociálnu ochranu? Aký je podiel výdavkov na zdravie, ktoré platí občan, na celkových výdavkoch na zdravotníctvo? Stačí klikať a môžete uvažovať o sociálnych právach so spoľahlivými údajmi a v porovnávacej perspektíve.

No kliká vôbec niekto? Určite autori návrhu Vízie a stratégie rozvoja Slovenska do roku 2030. Európsky pilier sa tu stal východiskom kapitoly venovanej rozvoju ľudských zdrojov, teda vzdelávaniu, zvyšovaniu kvality života v regiónoch, rodinnej a populačnej politike. Dokument je už tretí mesiac v štádiu spracúvania pripomienok, a ktovie, či sa dostane na rokovanie vlády a do zorného poľa verejnosti i médií ešte v súčasnom volebnom období.

Nepripomínanie obsahu Európskeho piliera sociálnych práv, ako aj obsahu ďalších, ešte základnejších dokumentov v politickom a vo verejnom jazyku, prináša dôsledky. Výpadok termínov, ktoré vyjadrujú záväzky spojené s ochranou dôstojnosti človeka, vedie napríklad k výhradnému čítaniu návrhov zameraných na rozvoj ľudských zdrojov ako rizika zvýšenia deficitu verejných financií či populistického nadbiehania voličom. A čo je horšie, spôsobuje neschopnosť takéto návrhy obhajovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Jean-Claude Juncker #Európsky pilier sociálnych práv #rozvoj ľudských zdrojov #Správa o sociálnej situácii občanov SR