S chudobou na barikády!

Všetkých spoluobčanov potešilo, že krátko pred voľbami sa u nás začali bohatší občania zaujímať o chudobnejších. Nepredstavuje to však nič zvláštne.

25.01.2020 14:00
debata (44)

Gróf Karol Marx (manžel grófky Jenny von Westphalen) sa v spolupráci s bohatým priemyselníkom Friedrichom Engelsom sústredili na ťažký život zbedačených robotníkov a dlhodobo sa im venovali. Marx tak fakticky zradil svoju feudálnu, Engels zase buržoáznu triedu, z čoho potom profitovala robotnícka trieda.

Nie je neobvyklé ani dnes, že po obyčajnom živote dakto bohatší zatúži. Napríklad anglický princ Harry s manželkou Meghan Marklovou ho odchádza praktikovať do Kanady.

Závidím mu: skromný život v prírode. V drevorubačskom tábore ťažkou sekerou zotne pár sekvojí a cestou domov skolí grizlyho na ľahkú večeru. Kým sa vyzlečie z kombinézy a spraví si manikúru, šťastná manželka Meghan stiahne medveďa z kože a postrúha ho na chutný guľáš.

Intelektuálov nemožno podceňovať. Napríklad profesor Jiří Drahoš, vedúci pracovník Akadémie vied Českej republiky a kandidát na hlavu štátu v susednom Česku, pred prezidentskými voľbami v roku 2018 úplne bez problémov sám odral z kože králika vreckovým nožíkom. A medveď, aspoň čo sa týka tepelnej úpravy, je v princípe to isté čo králik.

Meghan cez deň môže pracovať ako knihovníčka v putovnej drevorubačskej knižnici, kde čitateľovi ku každej knihe treba požičať petrolejovú lampu a kanister petroleja. Odniesť si do ubytovne sedem dielov románu Hľadanie strateného času od francúzskeho spisovateľa Marcela Prousta predstavuje nielen intelektuálny vý­kon.

U nás sa o chudobných začal zaujímať nie práve najchudobnejší predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorý po chvíli našiel vo Francúzsku nápadnú vilu dvojnásobného exministra Jána Počiatka. Treba ju znárodniť. „Pôjdeme vám po krku, chlapci, ostanete s holou riťou,“ povedal Matovič.

Vraj tým parafrázoval Klementa Gottwalda. Podľa médií vyzval, aby sa aj Francúzska republika pýtala, odkiaľ Počiatek na vilu zobral. Odkiaľ zobral na svoju vilu líder OĽaNO, vedia všetci. Prirodzene, okrem Francúzskej republiky.

Mnohých prekvapilo, že si na tento revolučný akt aj s kamarátmi neobliekol žltú vestu, ktorú nosia chudobnejší Francúzi, aby vyjadrili rešpekt k svojmu prezidentovi. Na čele chudobných Rómov a ešte chudobnejších aktivistov ďalší úspešný slovenský milionár, predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, rozohnal míting kotlebovcov v Levoči.

Podobnou cestou sa vybral aj iný milionár, šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban. Na východnom Slovensku ich bude odteraz rozháňať jedna radosť, podobne ako líder KDH Alojz Hlina. Bratislavský primátor Matúš Vallo si hneď po nástupe do funkcie zvýšil plat a všetkým ostatným dane, aby sa medzi bohatšími súkmeňovcami nestratil.

Na dôkaz toho, že PS má iný program ako kotlebovci, teda, že je naozaj proti fašizmu, Vallo dokonca odtrhol kus námestia Slovenského národného povstania v Bratislave. Zrejme preto, aby časom celé – na základe tejto bohumilej predvolebnej činnosti opozície – nepadlo do nepovolaných rúk.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #Igor Matovič #Michal Truban #matúš vallo #Karol Marx #Friedrich Engels #Meghan