Strach z Číňanov

Neviem, čo mi to napadlo hľadať na českom internete nejaké zmienky o solidarite s Čínou, ktorú trápi smrteľne nebezpečný vírus.

30.01.2020 16:00
debata (20)

Nikde nič, až na jedinú opatrnú zmienku primátorky mesta Jihlava, ktoré v minulosti spolupracovalo s čínskym Wu-chanom: „Hoci súčasné vedenie nesúhlasí s politikou Číny, súcitíme s obyvateľmi Wu-chanu a želáme im v súčasnej situácii veľa síl.“

Strach v súvislosti s touto ázijskou krajinou tu je, ale je to strach z Číňanov, nie strach o Číňanov. Má to logiku. Čína je dnes prezentovaná ako bezpečnostná hrozba, nepriateľ, pred ktorým nás pravidelne varujú tajné služby, proti ktorému aktívne burcujú protičínsky naladení novinári a od ktorého sa pri každej vhodnej príležitosti dištancujú politici.

Ak má nepriateľ problémy, nebýva to dôvod na solidaritu. Práve naopak. Kto Čínu nenávidí, má v duši dobrý pocit zo situácie, keď sa miliónové mestá uzatvárajú do karantény a pribúda mŕtvych. Sú to predsa komunisti, ktorí pošliapavajú ľudské práva, terorizujú moslimských Ujgurov a majú podozrivo múdre mobily!

Hrozba, ktorú dnes rieši Čína, je však globálna. Je naivné myslieť si, že v Číne zomierajú Číňania. Je to tento svet, v ktorom zomierajú ľudia. Ešte naivnejšie je predpokladať, že toto je posledný vražedný vírus, alebo že tie ďalšie budú bezpečnejšie. Experti na biologické zbrane sa postarajú o to, aby bezpečné neboli a určite sa nebudú spoliehať na to, že za nich pandémiu obstarajú nejaké hady či netopiere.

Nie je isté, či sa dnes Homo sapiens môže spoľahnúť na psychické zábrany, ktoré mu v minulosti komplikovali použitie nukleárnych, chemických a biologických zbraní vo veľkom. Rozumnejšie je preventívne predpokladať, že dnešný postmoderný človek sa neštíti ničoho. Že mocných neobmedzujú morálne zábrany. Sú chamtivejší, bezohľadnejší a s technikou, ktorou disponujú, nebezpečnejší, než hocikedy v minulosti.

To, že úplná väčšina populácie uprednostňuje budúcnosť bez smrtiacich vírusov a podobných vedeckých vymožeností je pekné, no väčšina o budúcnosti nikdy nerozhoduje.

Ak práve čítam, že firma, ktorej antivírusový program mám v počítači, predáva dáta o mne a ďalších sto miliónoch užívateľoch klientom, ako sú Google, Coca-Cola alebo Microsoft, ako mám veriť v dobré úmysly farmaceutických firiem, ktoré nezarábajú na zdravých, ale na chorých?

Nepochybne sa aj dnes občas niečo tragické stane náhodne. Množia sa však situácie, keď má čosi tragické, na čom sa dá zbohatnúť, ako náhoda iba vyzerať.

Čo a prečo sa práve stalo v Číne, nevieme. Vieme však, že žijeme v pekelne nebezpečnom svete. Nie je príliš pravdepodobné, že sa v poslednej chvíli objaví Tom Cruise, aby zabránil zločinnému majiteľovi farmaceutickej firmy rozšíriť po svete „Chiméru“, kvôli rozprávkovému zisku z predaja protilátky.

Pripomeňme si, že i v tej hollywoodskej predlohe išlo o Mission Impossible, keď víťazstvo dobra bolo nepravdepodobné a happy endu sme sa dočkali iba vďaka scenáru. V reálnom svete vyhráva zlo. Smrtiaci koronavírus nie je to jediné, čoho sa treba báť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Čína #Tom Cruise #Wu-chan #koronavírus #globálna hrozba