Veselé politické naháňačky

Vo všeobecnosti by sa mohlo zdať, že Slovensko je preplnené odborníkmi. Dajú sa v podstate rozdeliť do troch skupín. V prvej sú experti na všetko. Teda aspoň v politickej oblasti. Od ekonomiky cez módu, kaderníctvo až po ekológiu.

15.03.2020 11:00
debata (10)

V druhej skupine nájdeme špecializovaných odborníkov, ktorí na všetky otázky odpovedajú, že sa, napríklad, vyznajú iba v školstve. No po dlhšej debate vysvitne, že ide len o oblasť materských škôl. Z nich poznajú najmä tú, do ktorej chodila ich staršia sestra pred štyridsiatimi rok­mi.

V tretej sú odborníci, ktorých sa nemožno takmer na nič spýtať, lebo fakticky na nič neodpovedajú. Napríklad sa ich úprimne spýtate na obaly: „A vy tam tie obaly jako? Jako teda?“ A oni hneď, teda úplne bez zaváhania: „Aké obaly máte na mysli? Sklenené alebo tie zelené?“

Väčšina predvolebných debát sa niesla presne v tomto duchu a vlastne nik od nich ani nečakal čosi iné. Lebo išlo o zdolanie politického protivníka. Nejakého odborníka slušná strana dnes v podstate ani nepotrebuje. Lebo keď ho sama nemá, odchytí si ho pohodlne z inej strany či hnutia.

Túto technológiu pôvodne použilo vcelku pokojné KDH, keď k nemu z hnutia OĽaNO prešiel odhodlaný Alojz Hlina rovno za predsedu. A bez problémov hnutie priviedol až k voľbám. Až keď ich KDH prehralo, predsedníctva sa veľkoryso zriekol.

Možno toto zlyhanie zapríčinilo zanedbanie tejto technológie, lebo keď tam po chvíli mieril Richard Vašečka, tiež z OĽaNO, tak mu KDH neprezieravo povedalo, že predsedníctvo je už obsadené. Preto prebehol do novej strany Kresťanská únia a spolu s ňou, prekvapivo, opäť do OĽaNO. Až tak s Igorom Matovičom voľby rýchlo vyhral.

Spomínam to preto, lebo žiaden z týchto odborníkov sa nikdy a v nijakej situácii či politickej strane nestratil, ba sú vlastne platnými pomocníkmi svojich strán dodnes. Kedykoľvek sú schopní riadiť celú našu spoločnosť tým správnym smerom, dokonca aj v tých oblastiach, ktoré sú mnohým nejasné.

Ako si mohlo KDH neosvojiť Vašečkovu publikáciu Boží plán ako sa tešiť zo svojej sexuality a byť v nej úspešný? Vôbec to nechápem. Nie je táto šikovná brožúrka už na prvý pohľad azda údernejšia ako sťažeň v lesoparku s plápolajúcou kapitánskou výložkou, ktorú do politického zápasu vrhol Hlina?

Pri podobnej chytačke či prostoduchom „outsourcingu“ naposledy takpovediac zaloboval Richard Sulík. Do odborných zložiek SaS znovu vtiahol Jozefa Mihála, strateného na poste podpredsedu strany Spolu, z ktorej po prehratých voľbách nenápadne emigroval jej šéf Miroslav Beblavý.

Jednoducho, odbornosť nepustí! Udrží nás nad vodou i v ťažkých časoch. Napokon, čelné miesto v strane Za ľudí prenechal Veronike Remišovej vďaka jej nespornej odbornosti aj Andrej Kiska, hoci iba pre svoju náhlu chorobu a jej zdravie.

Dôsledky týchto politických naháňačiek nás onedlho všetkých oblažia. My starší môžeme len dúfať, že aspoň do takej obšťastňujúcej miery ako trináste dôchodky na Ústavnom súde.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #OĽaNO #Richard Sulík #Jozef Mihál #Andrej Kiska #Richard Vašečka #Igor Matovič #odborníci #Veronika Remišová #Za ľudí #predvolebné debaty