Tri elektronické groše

Poučenie z rozprávky o troch grošoch sa dnes stáva na Slovensku synonymom zodpovedného občana, ktorý chce byť finančne nezávislý a zároveň mu záleží na vytváraní finančných rezerv svojej rodiny a pre seba samého aj po odchode do penzie. Háčik je akurát v tom, že kedysi boli groše strieborné a tvorili súčasť meny krytej drahými kovmi.

15.06.2020 16:00
debata (1)

Dnešné groše sú už elektronické. Peniaze v hotovosti tvoria iba zlomok celkového obeživa. Pandémia COVID-19 na niekoľko týždňov zrazila akciové indexy až o tridsať percent, čo významní investori využili na dokúpenie lacnejších titulov do svojich portfólií. Po masívnom napumpovaní miliárd eur zo strany centrálnych bánk do ekonomík sa trhy zo šokov rýchlo spamätávajú a umocňujú presvedčenie akcionárov a investorov vo fondoch, že akcie sú najlepšou voľbou v neistých časoch expanzie vládnych aj firemných dlhov. Ťažko si dnes dokážeme predstaviť, ako by ekonomiky vyzerali, ak by boli dnes meny nadviazané na zlato. Tí, čo túžili po peniazoch krytých zlatom, by dnes radosť nemali. Nedostatok peňazí by zruinoval obchodníkov aj producentov a spôsobil by explóziu nezamestnaných.

Pomyselné tri slovenské groše dostali u nás po voľbách svoje nové poslanie v avizovanej reforme penzijného systému. Napríklad tým, že vláda uvažuje nad možnosťou presmerovania dvoch percent daní zarábajúcich detí na lepšie dôchodky ich rodičom. Návrh má veľa úskalí s neistým pozitívnym efektom. O dve percentá daní teraz u verejnosti súperia občianske združenia a nadácie tretieho sektora. Ak ich dáme ako bonus uvedeným seniorom, nebude sa to týkať tých, ktorých deti nezarábajú veľa a majú tiež viac detí. Po uplatnení nezdaniteľného minima a daňového bonusu na deti už totiž dve percentá nemajú z čoho odvádzať…

Väčší význam ako pridávanie almužny pár eur mesačne penzistom slušne zarábajúcich detí by štát mal viac pozornosti venovať deravým účtom sporiteľov, najmä pokiaľ ide o vysoké poplatky doplnkového dôchodkového sporenia (DDS). Nehovoriac o potrebe zvýšenia atraktívnosti tejto dobrovoľnej formy finančného zabezpečenia v starobe daňovými úľavami a prípadnými dotáciami štátu pre zamestnancov s podpriemernými príjmami. Posvietiť by si bolo treba aj na nastavenie modelov výpočtu doživotnej renty, ktorú si zakupujú sporitelia odchádzajúci z dôchodkového sporenia 2. piliera (DSS) na penziu.

Repasovanie dôchodkového systému na Slovensku si vyžaduje aj spôsob započítavania odpracovaných rokov najmä pre účely minimálneho dôchodku tak, aby boli z neho vylúčení „manažéri“ firiem s oficiálnymi jednoeurovými mesačnými príjmami a tí, čo zarábali tak málo, že nemuseli vôbec platiť odvody na dôchodkové poistenie. Len tak bude mať zavedenie tzv. ružovej obálky výpisu osobného dôchodkového účtu sporiteľa v elektronickej podobe s údajmi o predpokladanej výške dôchodku (zohľadňujúc nielen príjem, ale aj infláciu, demografický vývoj a produktivitu práce v ekonomike podľa troch scenárov) zasielanej každoročne sporiteľom svoj význam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #DSS #DDS #reforma #dôchodkový systém #III. pilier