Neklamme sa pilotnými projektami (pre záujmy detí)

S uťahovaním opaskov sme my dospelí zmierení. Desaťročia to tolerujeme aj štátu. Ak v odkladaní potrieb robíme výnimky, týka sa to detí. Našich vlastných.

25.08.2020 14:00
debata (3)

Moderné štáty sa tiež naučili preberať zodpovednosť za blaho detí a vidieť v obmedzovaní ich potrieb ohrozenie vlastnej budúcnosti. V sociálnej politike zvyčajne zohľadňujú, že šance dospelých sa v značnej miere utvárajú podmienkami ich života v ranom detstve.

Potreby detí preto neznesú odklad. Hladovanie, neistota, nedostatok spánku, bezpečia či podnetov, to všetko brzdí ich rozumový a citový rozvoj. Ide o známe fakty potvrdzované mnohými vedeckými štúdiami. Viedli k medzinárodným dohovorom zaväzujúcim k zodpovednosti za všetky deti.

Na racionálnosť strážcov rozpočtu apelujú finančné analýzy. Ukazujú, že efektívnosť prostriedkov na vzdelávanie a zlepšovanie životných podmienok je tým vyššia, k čím mladším deťom smerujú.

Slovensko nie je k záväzkom týchto dohovorov hluché. Mnohé devastačné vplyvy na život najchudobnejších detí však naďalej prehliadame. Chlácholia nás frázy o zodpovednosti rodičov či snahy mimovládok podporovať kognitívny rozvoj tých najmladších z chatrčí.

Aj v roku 2020 sa preto u nás „šialene smelo sníva“ o unimobunke, ktorá by v chudobnom susedstve vytvorila miesto pre bezpečnú hru s najmenšími. A na sociálnej sieti znie silný potlesk, že sa združeniu Omamy v obci Sirk podarilo tento sen splniť.

V novom programovom období sa včasná intervencia, ktorú táto mimovládka obetavo vykonáva, stane pravdepodobne pilotným projektom podporeným z európskych zdrojov. Unimobunky upravené na detské kluby či herne sa tak dostanú i do ďalších vylúčených susedstiev a podporí sa učenie rodičov, ako stimulovať rozvoj detí.

Európska komisia podporuje pilotné projekty. Umožňujú, aby sa súčasťami verejných politík stávali programy, ktoré prinášajú očividný prospech. Piloty sú súčasťou rozumnej politiky. No rovnako dôležité je aj učenie sa od druhých a nestrácanie času testovaním toho, čoho prospešnosť je dávno potvrdená.

Napríklad programom Bezpečný štart, ktorý vo Veľkej Británii beží už od roku 1997. V pätine najbiednejších štvrtí sa tam investovalo do stredísk, ktoré rodinám s deťmi poskytujú rozmanité služby, zdravotné, výchovné a iné poradenstvo, a tiež miesto na hry a rozvoj rodičovských zručností. Pozitívne účinky na zdravie detí a znižovanie zaostávania školských výsledkov sú doložené.

Pätinu dedín s najchudobnejšími susedstvami poznáme aj u nás. Vieme, kde detstvu uštedrujeme najťažšie rany. Rebríček opakovane spresňujeme. No namiesto riadnej súčasti štátnej sociálnej politiky rozbiehame pilotné programy. Pretože záväzky v oblasti zbrojenia majú silnejších hovorcov. A vlády si tradične netrúfajú na to, čo nie je po vôli miestnej samospráve. Úspešný pilot azda dodá odvahu ďalším obciam, aby program prevzali.

Neklamme sa pilotmi. Ak sú riešenia známe, ich reklamné predvádzanie na pár príkladoch je spreneverou sledovaniu najlepšieho záujmu detí. Je zamlčiavaním, že každý odklad znamená pre ne stratu a pre časť z nich dokonca odsúdenie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #chudoba detí #pilotný projekt #detský klub