Slovensko bolo pripravené na Povstanie

S dejinami to na prvý pohľad vyzerá, akoby sa národy viezli na horskej dráhe. Raz sú dole, potom hore, aby vzápätí znovu skĺzli do neprajnejšieho obdobia.

28.08.2020 10:00
debata (14)

Vtedy sa mnohí neúspešní politici vyhovárajú na objektívne príčiny, medzinárodný tlak či zásahy cudzích mocností. Takmer vždy je to však o pripravenos­ti elít.

Nie tých, čo sa vytvorili na základe rozsahu vlastníctva majetkov, ale skutočne národných, intelektuálnych a progresívnych elít, ktoré vidia aj za roh prebiehajúcich udalostí vo svete. Spravidla predstavujú iba menšinu, lebo gro obyvateľstva žije v rezistencii, váha a vyčkáva.

Mali sme svetlejšie stránky v novodobej histórii, počnúc štúrovcami a memorandovým hnutím. Ľudia oprávnene veľa očakávali od založenia Československa, od skončenia druhej svetovej vojny, obrodzovacieho procesu na konci 60. rokov aj od novembra 1989. A hoci realita bola a vždy bude menej ružová ako vysnívané ilúzie a krásne heslá ozývajúce sa námestiami, vývoj sa nezastaví.

Hviezdnou chvíľou našich dejín sa pred 76 rokmi stalo Slovenské národné povstanie proti nacistickým okupantom a ich domácim pritakávačom, za obnovenie slobody, demokracie a za rovnoprávne postavenie Slovenska v sociálne spravodlivejšej republike.

Hviezdnou chvíľou našich dejín sa pred 76 rokmi stalo Slovenské národné povstanie proti nacistickým okupantom a ich domácim pritakávačom, za obnovenie slobody, demokracie a za rovnoprávne postavenie Slovenska v sociálne spravodlivejšej republike.

Neboli to však iba rôznorodé politické, armádne a hospodárske elity, ktoré našli spoločnú reč a v ilegalite pripravovali masové ozbrojené vystúpenie s premysleným organizačným a ekonomickým zázemím. Nedokázali by to bez demokraticky zmýšľajúcich dôstojníkov vo vojenských posádkach, bez členov revolučných národných výborov, ktorí chystali prevzatie moci na okresnej či miestnej úrovni, bez manažérov v hospodárskych inštitúciách, ktorí sa zaslúžili o to, aby sa v strategickom trojuholníku Banská Bystrica, Zvolen, Brezno sústredilo materiálno-technické zabezpečenie SNP.

V neposlednom rade k historickému, keď už nie vojenskému, úspechu tejto udalosti prispeli aj desaťtisíce občanov, ktorí napriek hrozbám ľudáckeho režimu ukrývali pred Povstaním i po ňom politicky a rasovo diskriminovaných, pomáhali partizánom a vojenským zajatcom na úteku. Skôr na základe svojho humanistického zmýšľania a svedomia ako dajakých ideologických poučiek.

SNP vypuklo v nepriaznivej situácii (ale jeho osnovatelia vypracovali scenár i s takou eventualitou) a hneď na začiatku prišlo o dve najmodernejšie vybavené divízie na východnom Slovensku, s ktorými sa počítalo. Napriek tomu nevyšli nacistickým generálom plány, že do dvoch týždňov „židovsko-boľševický puč“ zlikvidujú.

Povstalci prinajmenšom dva mesiace viazali nepriateľské sily, ktoré nemohol Hitler poslať na východný front. Padlo tu okolo 4 200 nemeckých vojakov, vyše 3 000 ich bolo zranených. Aj na našej strane sme, samozrejme, zaznamenali vysoké straty: 3 300 umučených, viac ako 110 vypálených dedín, 16-tisíc občanov odvlečených do koncentračných táborov, dosiaľ sa na Slovensku našlo 211 masových hrobov obetí fašistického vyčíňania.

Ťažko odhadnúť o koľko aj SNP urýchlilo víťazstvo Spojencov nad nacistickým Nemeckom a jeho satelitmi. Odpoveďou pre tých, čo relativizujú význam Povstania alebo ho označujú za zbytočné mrhanie ľudskými životmi, je sebavedomejší národ v Európe, ktorá považuje historický boj proti fašizmu za jeden z pilierov svojej existencie v demokracii.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sloboda #SNP #fašizmus #povstanie #dejiny #demokracia #ľudácky režim #nemeckí nacisti #elita národa