Bývanie v kumbáloch

Na Slovensku v poslednom čase rastie záujem o malé byty. Ceny nehnuteľností rastú najvýraznejšie vo veľkých mestách s relatívne prijateľnou infraštruktúrou a možnosťami nájsť si slušne platené zamestnanie. Lacné hypotéky a nedostatok nájomných bytov vyháňajú ceny nehnuteľností do astronomických výšok najmä v Bratislave.

26.10.2020 14:00
debata (3)

Povestné panelové králikárne, z ktorých sa pred troma dekádami vysmieval prezident ČSFR Václav Havel, by dnes uvítali mnohé mladé páry. To, čo dnes realitní makléri nazývajú jednoizbovým bytom, je v skutočnosti garsónka. Mnohé predávané byty sú dnes kozmeticky prikrášlené tým, že developeri a podnikatelia zaoberajúci sa kúpou a predajom starých realít prerobia kuchyňu na izbu a zároveň vyrobia novú kuchyňu, ktorú natlačia do chodby bez okna a vetrania. To sa týka starých tehlových bytov rovnako ako bytov v panelákoch.

Záujemcovia o kúpu štartovacích bytov sú čoraz viac z finančných dôvodov nútení uspokojiť sa s klesajúcou výmerou kupovanej nehnuteľnosti. Jednoizbové byty kedysi mali výmeru aspoň 30 a dvojizbové 48 štvorcových metrov. Inzerovaná ponuka na predaj dvojizbového bytu s výmerou 36 štvorcových metrov vyvoláva dojem, že developeri a iní predajcovia takýchto nehnuteľností sú mágovia, ktorí dokážu v praxi nemožné.

Výstavba miniatúrnych bytov bude postupne na stavebno-realitnom trhu nadobúdať prevahu pred výmerami, ktoré by zodpovedali bežnému štandardu. Kutice namiesto bytov sú typické napríklad pre Singapur, ktorý nám pred rokmi dával za vzor vtedajší minister hospodárstva Juraj Miškov. V tejto oblasti možno túto ázijskú krajinu aj dobehneme. Byty označované ako kutice sú zväčša miestnosti s výmerou 14–17 štvorcových metrov, pričom luxusnejšie z nich disponujú vyklápacou spacou časťou alebo umiestnením postelí pod stropom.

Bývať v takýchto nehnuteľnostiach nie je prechádzka ružovou záhradou. Najmä v súčasných podmienkach pandémie COVID-19, keď množstvo zamestnancov využíva prácu z domu cez home office a rieši dilemu kompromisu súkromného a pracovného života v stiesnených podmienkach. Developeri v tejto súvislosti zvažujú zmeny dispozičného usporiadania malých bytov a prípadné vytvorenie spoločných priestorov v bytových domoch, kde by home office bol príležitostne používaný nezávislými pracovníkmi na voľnej nohe (freelancer), ktorí nie sú viazaní na konkrétneho zamestnávateľa. Takáto možnosť pracovného azylu v blízkosti vlastného príbytku zvýši podľa developerov atraktivitu nových projektov plánovanej výstavby.

Nové byty v inzerovaných ponukách realitných maklérov označované ako apartmány sú často zapísané v katastri nehnuteľností ako nebytové priestory zaťažené výrazne vyššou daňou z nehnuteľnosti. Tie nemusia spĺňať technické parametre bytových jednotiek z pohľadu protihlukovej izolácie či prístupu denného svetla do jednotlivých miestností. Apartmány teda možno označiť za druhotriedne nehnuteľnosti, aj keď predávajúci tvrdia opak. Okrem iného aj pre obmedzené možnosti kupujúceho mať v nich zapísaný trvalý pobyt.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nehnuteľnosti #makléri