Príprava na plošné „čipkovanie“

Všetkých spoluobčanov v podstate potešilo, že prešli plošným testovaním bez toho, aby nejako vážne ublížili vláde. To sú také tie nepokoje, ktoré vláda dosť dobre neznáša. Teda každá vláda, nielen naša. Naša ich zvládla celkom dobre, lebo ani nepoliala studenou vodou, ani nezmlátila, ba ani nezatkla jedného svojho ministra, ktorý sa na nich tiež zúčastnil. Prirodzene iba preto, aby vládu podporil aj týmto, i keď pomerne neobvyklým spôsobom.

07.11.2020 10:00
debata (5)

Jediný negatívny prvok, ktorý vstúpil do tohto prostredia, bol postoj premiéra Igora Matoviča k pani prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorý sa po istý čas ukazoval ako neúmerne laxný. Ale na ich spoločnom stretnutí sa, aj keď s odstupom času, vysvetlilo, že išlo iba o vzájomné nepochopenie vzájomných úloh, ktoré vyplýva zo zjednodušeného náhľadu kedysi obyčajného vojaka, čo dnes znamená: penzistu. Lebo dnes sú branné sily štátu vraj oveľa ďalej ako v mladosti niektorých.

Musím priznať, že mňa úplne uspokojilo celkové poňatie súvislostí premiérom, sprostredkované médiami: „Premiér Matovič si túto príležitosť nenechal ujsť a pani prezidentka poslal cez TV JOJ drobný odkaz. Predseda vlády Igor Matovič považuje postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej z piatka 30. októbra za zásadnú chybu, ale na druhej strane jej kvituje, že dnes uznala, že sa celoplošné testovanie podarilo. „Každý má právo na chyby. My sme v tej kritickej situácii deň pred spustením operácie očakávali, že na tej tlačovke príde a vyzve zdravotníkov, že poďte pomôcť a dokážeme to spoločne a bol to pravý opak,“ povedal Matovič v televízii JOJ.

Vo svojom ďalšom príhovore na stretnutí povedal, že považuje našu pani prezidentku za niečo ako „družku“ v politickom úsilí, v ktorom sú ženy vo všeobecnosti opatrnejšie ako on sám. Preto skutočných mužov v týchto snahách iba dopĺňajú. Pani prezidentka sa už potom, teda na onom stretnutí, vyjadrila, že si toto úsilie všetkých zúčastnených, teda mužov i žien, napriek všetkým bizarným okolnostiam akcie váži. Premiér vo svojom bezprostrednom prejave vyzval všetkých, aby to nechápali nejako „sexisticky“. To ani nikto nemal v úmysle.

Každý pochopil, že ide o istý krehký vzťah, aký napríklad vznikol v boji proti Japonsku v Číne v období 2. svetovej vojny medzi dvomi veľkými vodcami čínskeho národa Mao Ce-tungom a generálom Čankajškom. Okolnosti ich donútili k akému-takému spoločnému úsiliu, až kým sa po vojne generál Čankajšek neuchýlil k tomu, čo Mao Ce-tung označil výrazom „kuomintanská zrada“.

V tomto svetle som rád, že aj keď nás je o niečo menej než Číňanov, napriek tomu sa k nám naša sloboda spod opatrení COVID-19 nezadržateľne približuje. Na ceste medzi hoaxami, konšpiračnými teóriami a pokusmi mainstreamu o pochopenie sveta a dosť rozptýleného diania nám môžu už azda pomôcť iba naše „paličkárky“ z kopaníc tým, že každého – prirodzene za pomoci armády – „začipkujú“. V Bruseli vraj žijú už iba dve čipkárky, teda oproti nim sme ešte stále mocná čipkárska veľmoc.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mao Ce-tung #Igor Matovič #sexizmus #Zuzana Čaputová #celoplošné testovanie